Kako pravilno oprati odeću i ukloniti fleke od znoja, žutilo ispod pazuha i bakterije!

Naj žena Vesti 11.10.2021 14:44 0

Visoke temperature i povećana fizička aktivnost čine da se više znojimo. Vlažne mrlje ispod ruku ili na leđima i neprijatan miris izazivaju nelagodu. Najgore je, međutim, što neprijatni mirisi često ostaju u odeći, čak i nakon pranja. Kako ukloniti znoj sa odeće? Odgovor ćete pronaći u članku

Kako pravilno oprati odeću i ukloniti fleke od znoja, žutilo ispod pazuha i bakterije!

Shutterstock

Loš miris znoja - odakle dolazi?

Znoj je sekrecija znojnih žlezda koja se sastoji od vode, uree, soli, masti, ugljenih hidrata i minerala. Sam znoj nema intenzivan miris. Samo prisustvo bakterija uzrokuje njeno razlaganje i čini miris jakim i neprijatnim.

Često miris znoja ukazuje na sistemske bolesti kao što su:

  • hipertiroidizam ,
  • problemi sa bubrezima
  • hormonalni poremećaji.

Najčešće, međutim, nailazimo na prvi slučaj, to je „običan“ neprijatan miris. Većina ljudi koristi opšte dostupna sredstva u obliku dezodoransa ili antiperspiranata , što značajno smanjuje intenzitet neprijatnih mirisa, ali ga ne uklanja u potpunosti.

Prirodni dezodoransi - sigurni i efikasni

Dezodoransi prikrivaju samo miris znoja, dok antiperspiranti smanjuju znojenje samo nekoliko sati. Često se dešava da već dva sata nakon kupanja i nošenja čiste majice osetimo miris znoja. To može biti i zato što uprkos pranju neprijatan miris nije potpuno uklonjen sa odeće.

Kako ukloniti znoj sa odeće? Dokazani načini

Razlog što miris ostaje na našim bluzama ili majicama su bakterije koje su preživele na odeći nakon znojenja i nisu bile potpuno uklonjene tokom pranja. Vlaga omogućava bakterijama da se „ponovo aktiviraju“ - toplo i vlažno okruženje idealno je za njihov napredak.

Pranje na visokoj temperaturi je najefikasniji i najlakši način za uklanjanje bakterija sa odeće . Nažalost, ne može se sva odeća podvrgnuti takvom tretmanu, a da se istovremeno ne uništi. Samo bele stvari od pamuka ili lana mogu se prati na visokim temperaturama. Odeća sa dodatkom plastike i vune može se deformisati, a obojena odeća.

Ako ne možemo oprati prljavu odeću na visokim temperaturama, zamena je ... peglanje .

Šarena pamučna majica ne može se baciti u mašinu za pranje veša od 60 stepeni, ali je peglanje potpuno bezbedno.

Hlor i kalijum permanganat su takođe efikasne metode za lečenje bakterija .

Rastvori hlora dostupni su u apotekama i savršeni su za belce. Pre pranja natopite znojnu odeću u vodi uz dodatak hlora. Međutim, kalijum permanganat možemo kupiti u apoteci i koristiti za obojene predmete. Opet, dovoljno je odeću namočiti u vodi sa kalijum permanganatom pre pranja.

Još jedan dokazan lek za uklanjanje znoja sa odeće je sirće .

Dovoljno je osetljiva mesta poprskati vinskim sirćetom i ostaviti neko vreme, pa oprati. Vinsko sirće će dodatno izbeliti žute mrlje koje je ostavio znoj. Možete se bojati da će ih, primenom na odeću u boji, promeniti boju. Ovo je pogrešno jer se sirće koristi za bojenje da popravi boje.

Soda bikarbona je takođe efikasan kućni lek . Soda pomaže u regulisanju pH vode i uklanja bakterije. Koristimo ga za bele i delikatne predmete (najlon, rajon), dodajući pola čaše sode bikarbone u veš.

Kada se borimo protiv bakterija na znojnoj odeći, moramo zapamtiti da ih ne držimo u korpi za veš nekoliko dana, jer stvaramo idealne uslove za razmnožavanje mikroba.

Ako nemamo mogućnost da odmah operemo odeću, bar je ostavimo da je osušimo na ventiliranom mestu.

Komentari (0)
Loading