Spavanje sa ČARAPAMA ili bez NJIH? Stručnjaci konačno imaju ODGOVOR, nakon ovoga ćete dobro RAZMISLITI

Vesti 08.09.2022 17:00 0

Što se tiče spavanja, svako ima neke svoje vlastite preferencije

čarape

Shutterstock

Osim fizičkih razloga i telesne toplote, postoje i psihološki razlozi zbog kojih neki spavaju u čarapama, a drugi bosi. Ali da li je bolje spavati sa ili bez njih? Evo šta kažu stručnjaci.

Kako prenosi Huffpost, nošenje čarapa u krevetu ima mnogo prednosti, barem prema ekspertu za spavanje Mar De Karlu. Čarape mogu da pomognu ljudima da brže zaspe i duže spavaju zbog procesa koji se zove distalna vazodilatacija. Istraživanja iz 2007. godine pokazala su da promene temperature kože mogu uzročno da utiču na sposobnost započinjanja i održavanja sna. Takođe je dokazano da nošenje čarapa u krevetu povećava cirkulaciju i dotok krvi u stopala. Ovo može da pomogne u snižavanju telesne temperature, signalizirajući mozgu da je vreme za spavanje.

Druge studije to dodatno potvrđuju. Jedno istraživanje koje je uključivalo mali broj ispitanika pokazalo je da su mladići koji su nosili čarape zaspali 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta ređe od onih koji nisu nosili čarape. Čini se da je koncept čarapa u krevetu povezan sa cirkadijanskim ritmovima, ili unutrašnjim satovima koji upravljaju našim funkcijama na osnovu 24-časovnog dana. „Niže telesne temperature obično prethode pospanosti, a dokazi sugerišu da korišćenje čarapa ili drugih metoda zagrevanja stopala može sniziti telesnu temperaturu i pomoći vam da brže zaspite“, rekli su stručnjaci iz Fondacije za spavanje. Prema De Karlu, druge prednosti odlaska u krevet u čarapama uključuju potencijalno poboljšanje napuklih peta, sprečavanje valunga (povezano sa boljom kontrolom telesne temperature u srcu), i verovali ili ne, čak i povećanje potencijala za orgazam. Ali stručnjak kaže da, iako vam nošenje čarapa može pomoći da bolje spavate, takođe je važno razumeti zašto su vam stopala hladna.


- Hladna stopala mogu biti posledica niza razloga kao što su anemija, dijabetes i hipotireoza. Ako je glavni uzrok vašeg problema sa spavanjem dublje ukorenjen problem koji nije otkriven i rešen, na primer ako imate problema sa anksioznošću i preteranom stimulacijom, nošenje čarapa u krevet neće biti vaše rešenje - objasnio je on. Prednosti odlaska u krevet bez čarapa nisu tako dobro definisane. Studije generalno tvrde da bi spavanje bez čarapa moglo biti bolje za vas ako nemate problema sa telesnom temperaturom. Osim toga, odlazak u krevet bez čarapa pomaže da se izbegnu loša higijena, infekcije kože i neprijatni mirisi koji se mogu povezati sa nečistim čarapama, pa čak i gljivicama, kako tvrdi stručnjak. Dodaje i da spavanje sa čarapama može da dovede do pregrevanja, a ako je telo previše toplo tokom spavanja, uključuju se signali kao da je vreme za buđenje. Memorija počinje da radi, telo postaje aktivnije i sve to remeti san, pa se budimo, okrećemo i teško zaspimo. Stručnjaci ističu da je na kraju na vama da sami odlučite šta je bolje za vas.
 
Komentari (0)
Loading