Ako vidite BUĐ na hrani, odmah je BACITE: Ne zadržavajte ni OSTATKE koji nisu jer može da bude veoma OPASNO

M. G. Vesti 10.09.2022 15:55 0

Činjenica je da određena hrana ima rok trajanja, a pojedine namirnice koje se čuvaju u špajizu sklonije su buđanju od drugih, ipak postoji čitav niz namirnica koje na sebi imaju buđ, a prihvatljive su za jelo.

Ako vidite BUĐ na hrani, odmah je BACITE: Ne zadržavajte ni OSTATKE koji nisu jer može da bude veoma OPASNO

Shutterstock

Dakle, hrana se ubuđa zato što je određena vrsta gljivica dobila dovoljno vremena za rast, a iako definitivno nije ukusna, buđ je ipak normalan deo prehrambenog ciklusa, odnosno prirodni proces u ekologiji koji reciklira hranu i pretvara je u kompost.

Spore plesni su svuda, uključujući i naš dom, a kada uđu na hranu, ubrzavaju proces truljenja.

Buđ na hrani može da se pojavi na bilo kojem mestu u lancu ishrane, od žetve i skladištenja do špajiza. Uspeva u vlažnom okruženju, pa se često nalazi na voću i hlebu koji se čuvaju na toplom, vlažnom mestu.

Kada je u redu da se jede ubuđana hrana?

Opšte pravilo je da se buđ lakše širi u mekoj hrani kao što je hleb, voće i meki sirevi, zbog čega se ne preporučuje da se odseče ubuđani deo i pojede, jer se plesan verovatno proširila dalje, ali se ne vidi.

Jedini izuzetak je buđ na određenim sirevima, kao što su "Gorgonzola", "Roquefort" i "Brie", koji se smatraju sigurnima za konzumaciju.

Tako da, ako otkrijete buđ na tvrdoj površini — poput tvrdog sira ili povrća — možete da odsečete taj deo i da uživate ​​u ostatku hrane, a za sigurno uklanjanje buđi, preporučuje se da odsečete barem jedan centimetar oko tog područja i odmah zatim da operete nož i da očistite frižider ako je ta namirnica bila u njemu.

Ako ste u nedoumici, bacite namirnicu, jer plesan može da stvori opasne mikotoksine i da uzrokuje alergije, kao i respiratorne probleme.

Kako možete da sprečite da se hrana ubuđa?

Osim onog očiglednog načina - da pojedete na vreme hranu koju kupite, možete i da organizujete police na frižideru, kako biste imali vizuelni podsetnik šta najpre treba da se potroši.

Ako lako kvarljive namirnice držite na vlažnom mestu, poput hleba i pekarskih proizvoda, brže će da se ubuđaju. Zato bi najbolje bilo da hleb čuvate u kutiji za hleb ili u zamrzivaču što će da mu produži rok trajanja.

Osim toga, bažno je da znate da spore plesni mogu da se šire vazduhim, pa bi trebalo da većinu hrane držite u okruženju koje ne dopušta ulaz vazduha. Ostatke hrane, džemove, jogurte i sireve čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, a voće je izuzetak, jer je njemu vazduh neophodan, ali isto tako je i važno da se što pre pojede.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading