Ako vam je SREBRO pocrnelo, imamo rešenje: Nekoliko TRIKOVA pomoću kojih možete povratiti SJAJ NAKITA!

Naj žena Vesti 12.10.2021 22:00 0

Prstenje, lančići, narukvice, privesci, pribor za jelo, kutije - samo su neki od srebrnih predmeta koje imamo kod kuće. Srebro je plemeniti metal koji izgleda dobro i kao nakit i kao ikras u našem domu. Međutim, da bi izgledalo lepo, morate da se pobrinete za to. Ovo je najbolji način čišćenja srebra

Srebro

Shutterstock

Srebrni nakit, pribor za jelo ili drugi ukrasni elementi kuće trebali bi da zasijaju tako da se možete ogledati ti u njima, kao u ogledalu. Ovo je ideal kome bi trebalo da teži svaki vlasnik srebrnih predmeta. Nažalost, srebro se, kao i drugi metali, prlja i postaje crno. Ovo je rezultat, između ostalog zagađenje vazduha, pa se to ne može izbeći. Pa čime očistiti srebro?

Sirće za čišćenje srebra

Potamnjeno srebro ne izgleda dobro. Ovo pravilo važi podjednako za nakit i druge srebrne predmete, posebno pribor za jelo ili stoni pribor, koji su izloženi pogledima gostiju. Zato je dobro znati kako očistiti srebro kućnim metodama.

Jedna od najpopularnijih kućnih metoda čišćenja srebra je mešavina sirćeta, vode i sode bikarbone. Ova kombinacija tri osnovna kuhinjska proizvoda savršeno funkcioniše u čišćenju srebra. Dovoljno je u posudu sipati 1 litar vode i 1 kašiku sirćeta i dodati 1 kašiku sode bikarbone. Potopite predmet koji treba očistiti u ovako pripremljen rastvor na oko 15 minuta.

Međutim, ovo nije sve. Čišćenje srebra na ovaj način završavamo ispiranjem predmeta pod tekućom vodom, a zatim sušenjem i poliranjem tako da na njima ne ostanu mrlje.

Drugi domaći načini čišćenja srebra

Vodka i Coca-Cola dobra su kombinacija ne samo za piće, već i za čišćenje srebra, posebno nakita. Ova metoda čišćenja srebra je dugotrajna, a ne oduzima mnogo vremena. Odlično radi sa prljavim srebrom.

Dovoljno je u posudu sipati malo vodke i koka-kole, a zatim ubaciti prljavi nakit. Nakit bi trebao da bude potopljen oko 12 sati. Nakon ovog vremena, izvadimo nakit, isperemo ga, osušimo i spreman je. 

 

Komentari (0)
Loading