Tradicionalni CRNOGORSKI smočani KAČAMAK: Omijeni ručak naših PREDAKA, redak recept koji se zadržao na našim krajevima

Vesti 14.09.2022 14:00 0

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem

Tradicionalni CRNOGORSKI smočani KAČAMAK: Omijeni ručak naših PREDAKA, redak recept koji se zadržao na našim krajevima

Shutterstock

 

Tradicionalni smočani kačamak je izuzetno jako i zasitno jelo.

Tradicionalni  i crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. "Smok", odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa. Tajna najboljeg smočanog kačamaka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se 'lista kao knjiga', a dobija se samo od melaka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.

Sastojci:

  • 2 krompira
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • oko 600 ml vode
  • 800 dl mleka
  • 2 pune kašike starog kajmaka
  • 2 kriške prevrelog sira

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta. Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.

Sada drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta. U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte. Ukupno vreme kuvanja kačamaka treba da bude oko 50 minuta.

Komentari (0)
Loading