Recept kraljice ELIZABETE za PALAČINKE: Sama ih je spremala, a slatkiš je oduševio i jednog AMERIČKOG predsednika

Vesti 17.09.2022 20:02 0

"Drop scones", vrsta poslastice nalik američkim palačinkama, bila je poslužena za doručak u dvorcu Balmoralu kada su 1960. godine kod kraljice u gostima bili američki predsednik Dvajt D. Ajsenhauer i njegova supruga.

Recept kraljice ELIZABETE za PALAČINKE: Sama ih je spremala, a slatkiš je oduševio i jednog AMERIČKOG predsednika

Tanjug

Nakon njene smrti 8. septembra, fanatici kraljevske porodice popularnost su vratili starom kraljičinom receptu, koji je ona poslala u pismu predsedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru 1960. godine.

"Drop scones", vrsta poslastica nalik američkim palačinkama, bila je poslužena za doručak u dvorcu Balmoralu kada su 1960. godine kod kraljice u gostima bili američki predsjednik Dvajt D. Ajzenhauer i njegova supruga Mamie, a desert ih toliko oduševio da su zatražili recept. Kraljica im je kasnije poslala recept. 

Palačinke je i sama pravila. U pismu je naglasila da je količinski to dovoljno za čak 16 ljudi.

- Videvši tvoju sliku u današnjim novinama kako stojiš ispred prepelice na roštilju, podsetilo me da ti nikad nisam poslala recept za pogačice koje sam ti obećala u Balmoralu - napisala je kraljica u pismu.

- Zato ti šaljem sada, nadam se da će vam uspeti - naglasila je.

Recept

Sastojci za kraljičine palačinke za 16 osoba:

  • 4 šoljice brašna
  • 4 kašičice šećera
  • 2 šoljice mleka
  • 2 cela jaja
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice 'tartar kreme' - slično prašku za pecivo
  • 2 kašičice otopljenog maslaca

 

- Kad je manje gostiju, obično stavljam manje brašna i mleka, ali koristim druge sastojke kako je navedeno. Takođe sam pokušala da koristim zlatni sirup ili melasu umesto šećera, što je ispalo jako dobro - savetovala je.

Što se tiče načina izrade, savetovala je da: - istuku jaja, šećer i oko pola mleka, dodaju brašno i dobro promešaju, dodajući ostatak mleka po potrebi, takođe sodu bikarbonu i 'tartar kremu', umešaju rastopljeni maslac - piše NY Post.

Takođe je dodala da bi smesu trebao "jako istući" pre nego što je stavi u tiganj.

Neki korisnici Reddita, gde je recept postao hit, čak su se okušali u kraljevskom receptu.

- Napravila sam ih pre nekoliko meseci. Ovo nisu američke palačinke, više kao deblja verzija s finom teksturom. Super su sa šećerom u prahu i džemom od jagoda - komentarisala je jedna korisnica.

- U Kanadi za nešto slično koristimo izraz "engleski mafin". I da, super su s pekmezom i sličnim namazima - napisala je druga.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading