Trikovi za TOPAO dom: Uštedite NOVAC i ugrejte stan brže u samo par koraka

K.Ć. Vesti 21.09.2022 09:02 0

Od same pomisli na račune za grejanje ove godine nas boli glava

grejanje

Shutterstock

U međuvremenu, postoji jednostavan način da malo uštedite na računima i učinite stan mnogo toplijim nego ranije. Ovaj trik zaista vredi znati. Upoznajte se sa detaljima.

Grejalice se najčešće postavljaju na spoljne zidove i ispod prozora - u skladu sa principom da najbolje odgovaraju tamo gde nastaju najveći gubici toplote. Međutim, vredi ograničiti curenje toplote kroz zidove (naročito ako zgrada nije izolovana ili nedovoljno izolovana) . I ovde pomenuti trik dobro dođe. Sve što treba da uradite je da imate pri ruci karton i aluminijumsku foliju.

Šta učiniti da vaš dom bude topliji? Koristite aluminijumsku foliju

Pažljivo umotajte karton aluminijumskom folijom i stavite ga iza grejača. Sjajna strana mora biti okrenuta prema radijatoru (ona je ta koja reflektuje toplotu). Najbolje će raditi deblja folija - trajnija je. „Ekran“ koji smo napravili ograničava apsorpciju toplotne energije zidovima, čime se smanjuje potrošnja energije potrebna za zagrevanje prostorije.

Jednostavan trik koji će vam uštedeti novac

Malo ljudi je svesno činjenice da PVC prozori imaju letnji i zimski režim. Napravljeni su da se prilagode temperaturi. Propuštaju više vazduha leti i manje vazduha zimi. Da li želite da uštedite na grejanju i smanjite račune za struju? Ne zaboravite da promenite režim u prozoru , što je veoma lako i donosi mnogo prednosti.

Najbolje je promeniti režim prozora u kasnu jesen, kada je napolju hladno . Prozor u letnjem režimu propušta hladan vazduh u stan ili kuću. Kad je napolju vruće, to je spas, ali kada dođe jesen, moramo više da se grejemo, a samim tim i plaćamo. Za prebacivanje prozora u zimski režim i zaptivanje, potreban vam je samo standardni imbus ključ (prečnika 4 mm), koji ćete naći u svakoj prodavnici građevinskog materijala.

Trikovi za TOPAO dom: Uštedite NOVAC i ugrejte stan brže u samo par koraka

Printscreen/Youtube

 

Otvorite prozor. U njegovom donjem delu je rupa. U njega ubacite ključ i okrenite ga u smeru kazaljke na satu – tako da duži deo ključa bude na desnoj strani. Ovo je dovoljno da promenite režim sa letnjeg na zimski i zatvorite prozor za oko 1,5 mm. Ne čini se mnogo, ali verujte, čini razliku. Da biste vratili letnji režim, potrebno je da uradite potpuno isto, ali obrnuto - okrenite ključ ulevo u proleće.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading