Iako ih svi jedemo, INSTANT rezanci nimalo nisu zdravi, a EVO i zbog čega

K.Ć. Vesti 22.09.2022 09:47 0

Instant rezanca je dovoljno prelivi vrućom vodom i sačekati nekoliko minuta pre nego što počnete da ih jedete

Iako ih svi jedemo, INSTANT rezanci nimalo nisu zdravi, a EVO i zbog čega

Shutterstock

Instant rezanci su odlična stvar kada negde žurite i morate da prezalogajite na brzinu.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo da ih jedete svaki dan, s obzirom na sastojke koje sadrže. Oni se po mnogim stvarima razlikuju od običnih rezanaca kojima je potrebno više vremena da se skuvaju.

Koja je razlika između njih?

Prava testenina koju obično jedemo je napravljena od tvrde pšenice. Veoma je gusta jer se čestice brašna zgušnjavaju proteinom glutena. A da bi voda duboko prodrla u testeninu, potrebno je da se kuva 8 do 10 minuta.

Testenine od običnog bršna uglavnom su mekše, ali takođe se kuvaju približno isto vreme. Čak i tanke rezance napravljene od takvog brašna treba duže kuvati. Zašto je onda za instant rezance, koji su gotovo uvek napravljeni od običnog pšeničnog brašna, dovoljno preliti kipućom vodom?

Odgovor na ovo pitanje se može naći u sastavu naznačenom na pakovanju, kaže inžinjer prehrambene tehnologije, Dmitrij Žikov.

– Ako ga pročitate, videćete da, za razliku od klasične testenine, instant rezanci ne sadrže samo brašno, već i emulgatore, stabilizatore, zgušnjivače, masti i mnoge druge aditive za hranu. Čini se, na prvi pogled, da ovi sastojci teško mogu da ‘nateraju’ rezance da se brže skuvaju. Ali, nije tako. U velikom broju brendova ovih rezanaca su pronađeni karbonati i kiseline – najčešće natrijum bikarbonat (soda bikarbona), kalijum karbonat (kalijum) i limunska kiselina – kaže on i dodaje:

– Kad dodate vodu u ovu ‘paklenu’ smesu, limunska kiselina i karbonati se rastvaraju i reaguju, usled čega se oslobađa velika količina ugljen – dioksida. Zapravo, to sve izgleda kao mala ‘eksplozija’ unutar rezanaca, što ih omekšava. Ovu reakciju, ali bržu i intenzivniju, vidite kada rastvorite šumeću tabletu. Pošto sadrži više kiseline i sode, oslobađa se sve više mehurića ugljen – dioksida koji eksplodiraju na tableti. Ali najviše od svega, kuvanje rezanaca je poput rastvaranja rolne toaletnog papira – napominje on.

Uticaj na zdravlje

– Zbog načina na koji su napravljeni (i veće rastresitosti), brže se rastvaraju u crevima i lakše se oslaobađaju ugljeni hidrati. Kao rezultat, brže se vare i apsorbuju. To znači da u znatnoj meri podstiču podizanje šećera u krvi. Za razliku od klasične testenine, ova vrsta rezanaca više utiče na gojenje. Odnosno, može se reći da je štetniji proizvod – objašnjava inžinjer.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading