Kažu da je ZDRAVIJI od običnog: Ova vrsta PARADAJZA ima DUŽI rok trajanja i bolji je za organizam

Vesti 23.09.2022 11:30 0

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je.

Kažu da je ZDRAVIJI od običnog: Ova vrsta PARADAJZA ima DUŽI rok trajanja i bolji je za organizam

Shutterstock

Američko ministarstvo poljoprivrede odobrilo je nedavno proizvodnju genetski modifikovanog ljubičastog paradajza, što otvara put ovoj vrsta paradajza ka prodavnicama i pijacama u SAD, a uskoro možda i u drugim zemljama.

Pored svoje jedinstvene boje, ljubičasti paradajz takođe ima zdravstvene prednosti i duži rok trajanja od crvenog paradajza baštenske sorte, kažu naučnici.

Paradajz je razvio tim naučnika na čelu sa britanskom biohemičarkom Keti Martin, koja je profesorka na Univerzitetu Istočne Anglije i vođa projekta u Centru Džon Ines u Noriču u Engleskoj.

Martinova je za CNN izjavila: „Želela sam da pokrenem projekte u kojima bismo mogli da pogledamo da li postoje zdravstvene koristi za ovu konkretnu grupu pigmenata.“

Kažu da je ZDRAVIJI od običnog: Ova vrsta PARADAJZA ima DUŽI rok trajanja i bolji je za organizam

Shutterstock

 

Pigmenti koji su privukli interesovanje Martinove su antocijanini, koji borovnicama, kupinama i patlidžanima daju bogate plavo-ljubičaste nijanse. Uz finansijsku pomoć nemačkog konzorcijuma, odlučila je da napravi paradajz koji je bio bogat antocijaninima, nadajući se da će „povećati antioksidativni kapacitet“ plodova.

Upoređivanjem običnog paradajza sa modifikovanim ljubičastim paradajzom, ona bi mogla lako da identifikuje da li su antocijanini povezani sa nekim specifičnim zdravstvenim prednostima.

Martinova i njene kolege objavile su prve rezultate svog istraživanja 2008. godine u članku u žurnalu Nature Biotechnology. Njihovi rezultati su bili „zapanjujući“, rekla je. Prema studiji, miševi skloni raku koji su jeli ljubičasti paradajz živeli su oko 30% duže od onih koji su jeli normalan paradajz.

Pet godina kasnije, Martinova i njene kolege objavili su studiju koja je otkrila da ljubičasti paradajz ima dvostruko duži rok trajanja od njihovih crvenih rođaka.

Ova dama je u međuvremenu osnovala kompaniju Norfolk Plant Sciences, s ciljem da ljubičasti paradajz izbaci na tržište. No, to će morati malo da sačeka, dok ovaj GMO proizvod ne dobije i odobrenje američke Uprave za hranu i lekove.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading