Proverite OBIM vašeg vrata: Ako je deblji od 40cm, preti vam ova opasna BOLEST

K.Ć. Vesti 26.09.2022 20:15 0

Debljina vrata je važna? Ispostavilo se da jeste. To može imati značajan uticaj na kvalitet našeg sna i sposobnost da zaspimo

Proverite OBIM vašeg vrata: Ako je deblji od 40cm, preti vam ova opasna BOLEST

Printscreen/Instagram

Merenje vrata vam omogućava da odredite rizik od razvoja raznih poremećaja spavanja, uključujući hrkanje i apneju u snu. 

Veliki deo muškaraca zna svoj obim vrata, jer se ovo merenje koristi za kupovinu košulja sa kragnom. Žene takođe znaju veličinu ogrlice svog partnera, ali često nisu svesne debljine sopstvenog vrata. Njegov preveliki obim može značajno da utiče na naše zdravlje, ali i na kvalitet sna.

Veličina vrata - efekat na opstruktivnu apneju u snu

O apneji govorimo kada osoba ima ciklične pauze u disanju u trajanju od najmanje 10 sekundi i izaziva hipoksiju u organizmu. Opstruktivna apneja u snu je ciklične pauze u disanju tokom sna. Njihov glavni uzrok je delimično ili potpuno zatvaranje lumena grla tokom spavanja zbog smanjenja tonusa mišića.

Hrkanje je takođe neizbežan simptom apneje . Stvaranje zvukova nastaje kao rezultat snižavanja napetosti mišića tokom spavanja, uključujući grlo i jezik. Ovi mišići se delimično opuštaju, a zatim se zadnji deo grla spušta da dodirne koren jezika. U ovom trenutku ostaje samo mali razmak za normalno disanje.

Postoji jednostavno objašnjenje zašto obim vrata može povećati rizik od razvoja apneje u snu. Vrat postaje širi kako prekomerna težina ili gojaznost napreduju. Njegova veličina takođe verovatno odgovara povećanim količinama masti na drugim mestima u telu, uključujući podnožje jezika i disajnih puteva. S druge strane, nagomilanost masnog tkiva u ovoj oblasti može značajno da ometa našu sposobnost da slobodno dišemo.

Obim vrata se može meriti trakom. Ako imate poteškoća sa disanjem dok spavate, ovo merenje se može obaviti u ordinaciji vašeg lekara. Za muškarce, obim vrata veći ili jednak 43 cm smatra se faktorom rizika za hrkanje i apneju u snu. Međutim, u slučaju žena, obim je veći ili jednak 40 cm.

Ako je veličina vrata prevelika, gubitak težine je prvi korak. U nekim slučajevima, međutim, može biti neophodna procena od strane plastičnog hirurga. Njegov zadatak je da proceni da li pacijent treba da se podvrgne tretmanima koji mogu da smanje prekomernu količinu tkiva, uključujući stabilizaciju ili uklanjanje masti ili kože.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading