Nutricionista upozorava na užasne navike koje nam UNIŠTAVAJU METABOLIZAM: Ovo treba da znate PRE NEGO što sednete da doručkujete

Vesti 28.09.2022 16:40 0

Ovih pet navika usporavaju naš metabolizam i treba ih izbegavati

Nutricionista upozorava na užasne navike koje nam UNIŠTAVAJU METABOLIZAM: Ovo treba da znate PRE NEGO što sednete da doručkujete

Shutterstock

 

Kada sednete da jedete, treba da povedete računa šta unosite u organizam. Doručak je jako važan, ali greške koje sa njim pravimo mogu trajno da nam unište metabolizam.

Postoji pet navika tokom doručka koje usporavaju metabolizam. Čim uzmete jedan zalogaj omiljene hrane i gutljaj omiljenog pića, telo počinje da radi na pretvaranju tih stvari u energiju koju može da iskoristi.

Ovo su neke od najgorih navika tokom doručka za metabolizam:

1. Preskakanje doručka

- Iako mnogi misle da je preskakanje doručka bolje za metabolizam, to je daleko od istine - kaže dijetetičarka Ejmi Gudson.

Zamislite vatru. Da bi počela da gori, morate je zapaliti, objašnjava ona. Zatim dodajete male količine drva svakih nekoliko sati kako biste održali plamen. Isto je i s metabolizmom.

- Želite se brzo pokrenuti ujutro s ugljenim hidratima i proteinima bogatim vlaknima, zatim dodajte male obroke i međuobroke tokom dana kako biste održali tu vatru - kaže Ejmi.

Nedavno je otkriveno da izbegavanje doručka prekida telesni cirkadijalni ritam, za koji je poznato da negativno utiče na vaš metabolizam i celokupno zdravlje.

- Ako vam treba inspiracija za lagani doručak, razmotrite jaja, tost od integralnih žitarica i mleko ili zobenu kašu s orašastim plodovima, semenkama i maslacem od orašastih plodova u kombinaciji s grčkim jogurtom, za početak dana - preporučuje Gudson.

2. Započinjanje dana sa šećerom

- Kad ujutro pojedete previše dodatog šećera, šećer u krvi raste, a zatim pada - kaže stručnjak, dr Lisa Jang. Dokazano je i da dodati šećer, posebno u obliku slatkih pića, usporava metabolizam.

U studiji objavljenoj u "European Journal for Clinical Nutrition", otkriveno je da su učesnici za koje je smatrano da imaju prekomernu telesnu težinu i koji su konzumirali velike količine slatkih napitaka doživeli pad metabolizma.

- Najzdraviji doručak za metabolizam uključuje kombinaciju hranjivih stvari i stvaranje savršene kombinacije namirnica, kao na primer, uključivanje proteina, zdravih ugljenih hidrata i dobrih masnoća poput obroka s omletom i dodavanje zeleniša i paradajza, ili dodavanje avokada za zdrave masnoće na krišku tosta od integralnih žitarica - kaže dr Jang.

3. Samo ugljeni hidrati

U istom smislu, u kojem dan ne treba započinjati s dodatim šećerima, Gudson upozorava da započinjanje jutra samo sa uglejnim hidratima bilo koje vrste može takođe uzrokovati skok šećera u krvi.

Dok vašem telu trebaju ugljeni hidrati za energiju, ako ih jedete same, oni često mogu naglo povećati nivo šećera u krvi uzrokujući njegov kasniji pad, što vas priprema i za energetski pad.

Umesto da jedete samo njih, Gudson predlaže da svoj doručak uravnotežite s proteinima.

- Proteini pomažu da se brže zasitite i ostanete siti i duže nakon obroka jer im, u poređenju s ugljenim hidratima i mastima, treba najduže da se razgrade - kaže Gudson.

Dodavanje proteina može pomoći ubrzati metabolički proces.

4. "Lagani" doručak

- Toliko nas misli da bi trebalo da pojedemo nešto lagano za doručak i sačuvamo svoje kalorije za ostatak dana. To nije nikako dobro za metabolizam - kaže Gudson.

Umesto toga, cilj je ubrzati ga ujutro tako što ćete "zapaliti vatru", zatim kontinuirano dodavati male količine drva - odnosno hrane - kako bi "goreo" tokom dana, objašnjava.

Umesto da pojedete najmanji obrok na početku dana i kasnije jedete veće obroke, pokušajte pojesti obilan, zadovoljavajući doručak koji će vas pripremiti i dati vam energiju za ostatak dana.

- I često, kada započnete dan s doručkom bogatim vlaknima i proteinima, obično jedete manje uveče i možete izbeći neke od onih večernjih želja - kaže Gudson.

5. Zaboravljanje hidratacije

Još jedna nezdrava navika koju mnogi imaju je zaboravljanje hidratacije, posebno ujutro.

- Vašem telu treba voda da bi funkcionisalo pa kada ste dehidrirani, vaš metabolizam postaje usporen - kaže dijetetičarka Kejli Mekmordi. Svakako uključite piće, bilo da se radi o vodi, kafi, čaju ili soku, uz doručak.

Još bolje, prvo ujutro popijte čašu vode kako biste sprečili dehidrataciju, prenosi MSN.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading