Evo kako oprati PERJANU JAKNU: Morate znati ovo pre nego što je ubacite u MAŠINU ZA VEŠ

K.Ć. Vesti 28.09.2022 19:00 0

Kako oprati perjanu jaknu?

jakna

Shutterstock

Jakne od perja su vrlo specifične. Ne samo da su lagane kao pero, već i veoma efikasno održavaju toplotu. Zahvaljujući svojim termoizolacionim svojstvima, vrlo ih često koriste planinari. Pernate zimske jakne, međutim, ne kupuju se samo za planinske staze. 

Dakle, kako oprati perjanu jaknu i koji je najbolji način da izbegnete oštećenja?

Obično na etiketi nema znakova zabranjenog pranja jakne u mašini za pranje veša. Naravno, ovo se ne može raditi prečesto. Uništilo bi jaknu. Najbolje je koristiti specijalne deterdžente za pranje, namenjene samo za perjane jakne. Takođe možete koristiti veoma blage deterdžente. U ovom slučaju, zapamtite da hemijsko čišćenje jakni apsolutno nije opcija.

I ovde se postavlja pitanje, kako oprati perjanu jaknu tako da zadrži svoj oblik? Postoje dva sigurna načina da to uradite. Jakna se može prati u mašini za pranje veša ili ručno. Izbor je naš. Odabirom opcije broj jedan, postavlja se još jedno pitanje - kako oprati jaknu tako da punjenje se ne ošteti? Na početku je potrebno proveriti natpis na oznaci. Najbolji metod je pranje teniskim lopticama. 

Pranje po koracima

Prvo, okrenite jaknu naopačke. Zatim je treba zgnječiti da bi se oslobodio vazduha iznutra. Sledeći korak je da navlažite jaknu. Ako vaša odeća ima mrlje, možete je nežno očistiti mekom četkom. Nakon ovih koraka, jaknu možete staviti u mašinu za pranje veša.

Najbolje je staviti teniske loptice u bubanj mašine za pranje veša. Mnogima to može izgledati čudno, ali upotreba metode teniske loptice je važna. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading