Cela Jugoslavija je obožavala BOSANSKI LONAC: Tradicionalno JELO puno povrća i mesa koje se sprema SAMO od sebe

Vesti 29.09.2022 11:31 0

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije, tačnije iz Bosne i Hercegovine kako mu ime kaže.

bosanski lonac

Shutterstock

Ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe.

Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju, piše Stvar ukusa. 

Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.

Sastojci:

  • 1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)
  • 1 srednja glavica kupusa
  • 2 glavice luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 šargarepe
  • 2 paškanata
  • 2 korena celera
  • 4 paprike babure
  • 3 paradajza
  • 500 g krompira
  • 200 ml soka od paradajza
  • 200 ml belog vina
  • 1 kašika začinske paprike
  • 2-3 lista lovora
  • so, biber

 

Priprema

Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk. Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade.

Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne. Ne treba sipati previše tečnisti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok.

Poklopite, ako se kuva u zemljanom loncu, pokrijte krpom i zavežite kanapom. Kuvaajte na tihoj vatri oko tri sata. Za vreme kuvanja, lonac se ne otvara i jelo se ne meša.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading