Jedan SASTOJAK menja SVE: Dodajte u TRADICIONALNI AJVAR samo jednu stvar i zapitaćete se zašto ovo ranije niste URADILI

Vesti 06.10.2022 13:20 0

Jdan sastojak ne samo da neće promeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga oplemeniti i verovatno ćete ga obožavati

Jedan SASTOJAK menja SVE: Dodajte u TRADICIONALNI AJVAR samo jednu stvar i zapitaćete se zašto ovo ranije niste URADILI

Shutterstock

Ajvar sa sremušem je trenutno najveći hit na srpskoj trpezi. 

SASTOJCI:

  • pečene crvene paprike 12 kg
  • 1 l ulja
  • 6 kašika soli
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike esencije
  • 400 g sremuša

Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.

Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostanite sve semenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći. Naredni dan paprike i sremuš sameljte na mašini za mlevenje mesa. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno mešanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

 

Komentari (0)
Loading