ZAPIŠITE RECEPT: Samo je ovaj način ISPRAVAN da ukiselite kupus (+lekovita svojstva!)

Vesti 18.10.2021 08:00 0

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja

ZAPIŠITE RECEPT: Samo je ovaj način ISPRAVAN da ukiselite kupus (+lekovita svojstva!)

Printscreen/Youtube

 

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je neizostavna prehrambena namirnica. Plus, u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C tako da se može odlično nositi sa prvacima kada je ovaj vitamin u pitanju, limunom, kivijem, narandžom.

Lekovita svojstva

1) osvežava duh i deluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorišćavanju belančevina;

2) organizam čini otpornim na stres;
3) aktivira izmenu materija u mozgu i živcima;
4) podstiče izmenu gvožđa u krvi;
5) pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
6) stimuliše rad ćelija i deluje pomlađujuće;
7) pomaže kod izgradnje kostiju;
8) reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, a isto tako i podstiče metabolizam masnih ćelija;
9) jača imunitet i povećava snagu mišića;
10) doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Recept: Kako kiseliti kupus

Potrebno vam je 15kg kupusa / 1 kg soli ili 30kg i 2 kg soli.

Priprema:

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “koren”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bačve posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje delove. Ponekad znam izrendati kupus, posoliti i s takvim izrendanim kupusom puniti plastične vrećice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrećicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bureta i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi (kamen, vrečice s vodom, boce s vodom). Pre stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač (plastični, drvene letvice).

Nakon nekoliko dana treba kupus prekontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sledećim danima skupljati penu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proleća ukoliko ga zbog visoko vrednih sastojaka i finoće pre toga ne potrošite.

Komentari (0)
Loading