Kad peremo ODEĆU, svi pravimo jednu GREŠKU: Iznenadićete se kad čujete koliko je opasna po naše ZDRAVLJE

Vesti 11.10.2022 08:45 0

Upozorenje je došlo nakon što je jedna studija pokazala da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30 kućnih predmeta.

Veš mašina

Shutterstock

Mnogi od nas greše kada odeću bace u mašinu za veš i zaborave na nju, ali najgori deo se ipak odnosi na sušenje. Ispostavilo se da bi uobičajena navika mogla da bude gora nego što smo mislili i mogla bi da izazove veće probleme od neprijatnog mirisa vlage.

Teri Fišer, stručnjak za čišćenje, objašnjava za Miror da ako se odeća ostavi u mašini za pranje veša duže od 30 minuta nakon završetka ciklusa, ona može da postane leglo neprijatnih bakterija. "Jedan od najvažnijih delova održavanja čistoće i urednosti u domaćinstvu je redovno pranje veša. Ali mokar veš ostavljen u mašini za pranje veša samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može da izazove razvoj bakterija", otkrio je on.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je studija pokazala da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30 predmeta za domaćinstvo, pri čemu je sunđer za sudove proglašen najkontaminiranijim, a zatim držač četkice za zube. Kuhinjske sudopere, činije za kućne ljubimce i držači za kafu takođe su navedeni među pet najboljih predmeta za domaćinstvo koji sadrže pregršt bakterija.

Nisu sve bakterije štetne za telo, ali neke mogu doprineti bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i groznica. „Većina nas voli da misli da su naše kuće lepe i čiste i da smo dobri u uklanjanju mikroba. Ali istina je da je nemoguće potpuno osloboditi se bakterija i da su čak i stvari koje deluju izuzetno čisto leglo bakterija. Dok su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovno brisanje površina prilično očigledni, predmeti koji se svakodnevno koriste i možda nisu dezinfikovani mesecima ili čak godinama mogu da se zaborave i postanu leglo bakterija“, objasnio je Teri. . „Kućni predmeti kao što su daljinski upravljači, posude za so i biber i kvake se koriste mnogo puta dnevno i obično ne pomišljamo da ih redovno dezinfikujemo. Iako da deluje kao zastrašujući zadatak održavati kuću čistom je posao od pola sata dnevno“, zaključio je on.

 

Komentari (0)
Loading