Ovu ZAMRZNUTU HRANU nikada ne bi trebalo da kupujete: Namirnicama se MENJA SASTAV, a jednu takvu SVI konzumiraju

Vesti 26.10.2022 14:10 0

Verovatno često posežete za zamrznutom hranom u prodavnici. Pogledajte koje namirnice u smrznutom obliku ne bi nikad trebalo da se nađu u vašoj korpi i zašto ne.

Ovu ZAMRZNUTU HRANU nikada ne bi trebalo da kupujete: Namirnicama se MENJA SASTAV, a jednu takvu SVI konzumiraju

Shutterstock

Danas se može kupiti mnogo zamrznutih namirnica, ne samo sladoleda i gotovih peciva, već i drugih jela, raznih opcija za ručak, voća, povrća… Ali da li je dobra ideja kupiti takav proizvod?

Profesionalni kuvari se ne slažu oko svih odgovora, ali postoje neke namirnice koje nikada ne bi trebalo da kupite zamrznute, a verovatno ste ih već imali u svojoj korpi:

Hleb

Iako bi bilo zgodno kupiti zamrznuti hleb koji samo ispečete ili odmrzavate dok ne bude gotov, to ne bi trebalo da radite. Kuvari to sigurno ne bi uradili, znajući da se sastav hleba blago menja kada se zamrzne. Više ne sadrži hranljive materije koje biste inače dobili iz hleba. Bolje kupite svež hleb i kupujte ga češće ili budite hrabri i pokušajte sami da ga ispečete. Videćete da nije tako teško kao što izgleda.

Jagode

Ako ćete napraviti recept koji uključuje jagode, nemojte ih kupovati zamrznute, kažu stručnjaci za ishranu. Desert može da propadne, ili bobice možda neće imati ukus kakav očekujete. Zbog svoje porozne strukture, one su prezasićene vodom i počinju da se raspadaju kada se zamrznu. Naravno, najbolje je kupiti sveže sezonsko voće, ali ako ste već kupili smrznute jagode, napravite od njih kompot koji možete dodati u palačinke ili ponuditi kao samostalan desert.

Pljeskavice

Tako je primamljivo kupiti gotove pljeskavice koje ćete dodati u svoj domaći hamburger. Ipak, bolje je da ih pripremite sami od svežeg mlevenog mesa. Dodajte začine po ukusu, propržite i već imate delimično pripremljen ručak. Kuvari kažu da je ukus smrznutih pljeskavica mnogo lošiji.

Brokoli

Možda ste već primetili da je smrznuti brokoli kašast nakon što ga zagrejete. Stabljike su gumene i bez ukusa, kažu stručnjaci za ishranu. Brokoli je prilično delikatno povrće koje smrzavanjem gubi svoj ukus, a što je još gore, gubi i mnogo hranljivih materija. Kristali leda mogu razbiti biljne ćelije, u kojima su skriveni vitamini i minerali.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading