Meteorolog Đurić otkriva detaljnu prognozu: Evo kakvo će vreme biti do KRAJA meseca i kada opet stižu VRELI dani!

Vesti 23.10.2021 12:10 0

Spremite se, stiže nam sunce

Meteorolog Đurić otkriva detaljnu prognozu: Evo kakvo će vreme biti do KRAJA meseca i kada opet stižu VRELI dani!

Alo

- Nakon 24°C, do večeras promena vremena. Za vikend osetno hladnije, ali već od nedelje sunčano. Početkom sledeće sedmice mraz i košava, a krajem oktobra i početkom novembra natprosečno toplo, uz temperature preko 20°C

- Prethodni dani protekli su u Srbiji u znaku toplog vremena. Jutra su bila hladna i maglovita, a tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura dostigla je u četvrtak u Srbiji i u Beogradu 24°C. Inače, jučerašnji pad vazdušnog pritiska, uvod je u promenu vremena. Nad severom Evropm nalazi se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega sa severozapada Evrope preko Alpa i centralne Evrope premešta se i hladni front.

- Petak je već doneo promenu severnim predelima Srbije, naročito Vojvodini. Već od jutra na severu i severozapadu Srbije, tj. u većem delu Vojvodine je pretežno oblačno I svežije vreme sa kišom. U ostalim predelima Srbije je umereno do pretežno oblačno i suvo, a na jugu i istoku Srbije bilo je vedro. Zahvaljujući oblačnosti, severna polovina Srbije jutros je beležila temperature i do 15°C, u Beogradu je bilo 14°C, a vedro jutro na jugu i jugoistoku Srbije bilo je i hladno, pa je u Leskovcu bilo 4°C.

- Ovog poslepodneva kiša pada u Vojvodini, a u ostalim predelima Srbije je suvo i umereno do pretežno oblačno sa sunčanim intervalima. Hladni front već je doneo osetniji pad temperature severozapadnim predelima Srbije, dok je ostatak Srbije i dalje ispred hladnog fronta, pa preovladavaju južna strujanja i relativno toplo vreme. Temperature se ovog poslepodneva kreću od 12°C u Novom Sadu do 24°C u Zaječaru, u Beogradu je 17°C. Dakle, današnje temperature na severu Srbije i u Beogradu niže su i za 7-8 stepeni u odnosu na jučerašnji dan, dok je u ostalim predelima Srbije i dalje natprosečno toplo.

 

- Hladni front doneće u nastavku dana pad temperature celoj severnoj polovini Srbije i duvaće severoistočni vetar, dok će u južnoj polovini Srbije i dalje biti toplo, uz južni vetar, a hladni front sa zahlađenjem i kišom i pljuskovima stići će do centralnih predela Srbije do večeri, a do juga u noći između petka i subote.

- Za vikend osetno hladnije, jer će sa severa doći do dodatnog prodora hladne vazdušne mase i to zato što će snažan ciklon sa severa Evrope, koji se danas svojim centrom premešta preko Skandinavije nastaviti put dalje na istok i u svom zadnjem delu spustiće hladnu vazdušnu masu daleko na jug.

- U subotu u Srbiji kišovito i hladno, na severu Vojvodine već od jutra suvo. Do kraja dana prestanak padavina u većini predela. Minimalna jutarnja temperatura biće od 8 do 10°C, a maksimalna dnevnaod 11 do 15°C, u Beogradu od 10 do 12°C. Dakle, već u subotu hladni front odmaći će još istočnije od našeg područja, a sa zapada i iz oblasti Alpa ojačaće snažan anticiklon, što će usloviti stabilizaciju vremena.

- U nedelju na severu Srbije sunčano, ujutro i uz slab mraz, naročito u Vojvodini. U južnim i centralnim predelima Srbije nakon oblačnog jutra, tokom dana sunčano. Vazdušni pritisak zbog blizine anticiklona biće veoma visok, a zbog suvog i stabilnog vremena i bez vetra, zagađenje će ponovo biti izraženo, naročito u jutarnjim i večernjim časovima i naročito na severu Srbije. Minimalna jutarnja temperatura biće u nedelju od 0°C na severu do 7°C na jugu i jugoistoku Srbije, a maksimalna dnevna od 11 do 15°C, u Beogradu do 13°C.

- Početkom sledeće sedmice centar anticiklona izmestiće se istočnije od našeg područja i nalaziće se iznad oblasti Karpata, Rumunije i Ukrajine. Istovremeno, slab ciklon formiraće se u Jonskom moru. Usled izraženog gradijenta zbog ova dva sistema, a kako će Srbija nalziti između ta dva sistema, u košavskom području i u Beogradu u ponedeljak i u utorak duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 km/h.

- Ipak, zbog preovlađujućeg uticaja anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, u Srbiji će biti suvo, u ponedeljak i sunčano, ali ujutro ponegde uz slab mraz (minimalna temperatura od -3 do 3°C). Tokom dana toplije, maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

- Zahvaljujući košavi, početkom sledeće sedmice vazduh će biti odličnog kvaliteta, ali to neće biti slučaj u Timočkoj i u Negotinskoj Krajini i u kotlinama južne i zapadne Srbije, gde vetra skoro i da neće biti i gde će biti i dugotrajne magle, pa će i vazduh biti veoma zagađen.

- U utorak krajem dana košava slabi i prestaje, a tokom poslednjih dana oktobra biće i dalje stabilno i suvo, uz hladna i maglovita jutra, ponegde i uz slab mraz, a tokom dana sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko 15°C, a oko 30-31. oktobra bi oko 20°C.

- Prema trenutnim prognozama, početak novembra odlikovaće se relativno toplim vremenom sa temperaturama iznad proseka, a one bile čak oko i nešto iznad 20°C, a prema trenutnim proračunima ponegde i do 24°C. Toplo vreme bilo bi praćeno južnim strujanjima.

- Dakle, nakon promene vremena i pogoršanja koje nas očekuje danas i u subotu, od nedelje pa sve do kraja oktobra stabilno i suvo, a i početak novembra bi doneo prijatne i tople jesenje dane. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za poslednju dekadu oktobra od 14 do 18°C, nakon natprosečnog toplog vremena, one će danas vratiti na normalne vrednosti, onda tokom vikenda biće malo ispod proseka, ali već tokom sledeće sedmice maksimalne temperature biće oko prosečnih vrednosti za kraj oktobra. Kao što je prethodno rečeno, sam kraj oktobra i početak novembra prema trenutnim prognozama doneo bi natporsečno toplo vreme.

Komentari (0)
Loading