Kad se koristi SODA bikarbona, a kad PRAŠAK za pecivo: Ukoliko niste sigurni, rešili smo dilemu kada koju namirnicu da UPOTREBITE

Vesti 12.11.2022 19:53 0

Neki recepti iziskuju prašak za pecivo, drugi sodu bikarbonu, u neke idu oba sastojka, a nekada ih možemo zameniti.

prašak

Shutterstock

Iako vam se možda čini da je to onako odokativno napisano, to ipak nije slučaj. Postoji razlog zašto se u neka testa dodaje soda bikarbona, a neke prašak za pecivo. Kako onda da odlučimo šta da upotrebimo?

Da li sodu bikarbonu možemo da upotrebimo kao zamenu za prašak za pecivo? Uglavnom ne, zato što soda bikarbona traži neku drugu namirnicu koja je kisela, dok prašak za pecivo tu kiselinu već ima u sebi, piše gastro.24sata.hr.

Soda bikarbona reagovaće s namirnicama poput: mlaćenice, meda, kakao praha ili melase, dok će prašak za pecivo reagovati već pri kontaktu s običnom vodom. To je i dobar način provere ispravnosti praška za pecivo. Pomešajte kašičicu vode s par mrvica praška za pecivo i ako se zapeni, znači da je ispravan.

Reakcija sode bikarbone i neke druge, kisele namirnice, zapravo izaziva proizvodnju ugljen-dioksida, stvaraju se mali mehurići, a upravo to je svojstvo sode koje pomaže testu/smesi za kolače da se digne i „naraste“.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone, kiseline i sastojka koji služi za upijanje vlage poput kukuruznog skroba. S obzirom na to da prašak za pecivo, već sadrži kiselinu, nije nužno da u smesu u kojoj ga koristimo, dodajemo kisele namirnice.

Najčešći prašak za pecivo na tržištu jeste onaj koji reaguje u dve faze. Prvo kada se navlaži (vodom ili nekim drugim tekućim sastojkom) i drugi put reagiraju pod uticajem visoke temperature. To je onaj trenutak kada stavimo tečnu smesu za biskvit u lim za pečenje, a tokom pečenja smesa naraste gotovo dvostruko i dobije onaj specifični sunđerast oblik.

Stoga, prašak za pecivo možete koristiti za pripremu gotovo svih poslastica koje traže takav dodatak, dok soda bikarbona, ako želite da izazove neku reakciju i promenu, iziskuje i dodavanje nečeg kiselog.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading