Ove biljke OBAVEZNO morate da imate u vašoj spavaćoj sobi, bićete SREĆNIJI i PRODUKTIVNIJI tokom dana!

Vesti 21.07.2022 08:08 0

Pošto zbog pandemije provodimo više vremena kod kuće nego ranije, trudimo se da okruženje oko sebe učinimo što prijatnijim. Ugodnoj atmosferi u velikoj meri doprinose biljke koje pored estetske funkcije imaju i niz drugih prednosti

Ove biljke OBAVEZNO morate da imate u vašoj spavaćoj sobi, bićete SREĆNIJI i PRODUKTIVNIJI tokom dana!

Shutterstock

 

Kako prenosi portal Unilad, sobne biljke mogu imati pozitivan uticaj na naš život, osećaj sreće, ali i na produktivnost. Na osnovu 2.000 ispitanika, "The Joy Of Plants" je otkrio kako bi trebalo da izgleda optimalno radno okruženje koje je deo naše svakodnevne rutine.

Važan element su biljke (40. odsto), zatim svetle boje u enterijeru (32. odsto) i razni kancelarijski ukrasni dodaci (27. odsto). Više od 2/3 učesnika ankete smatra da biljke pozitivno utiču na njihovo mentalno zdravlje. Botaničar i dizajner bašte Džejms Vong potvrdio je da okruženost biljkama zahvaljujući njihovoj zelenoj boji zaista može pomoći da poboljšate raspoloženje i izazovete osećaj sreće.

- Kao botaničar, fasciniran sam sve većim brojem naučnih studija koje pokazuju da boravak u blizini biljaka može poboljšati i mentalno i fizičko zdravlje - dodao je Vong.

Pored toga, ovaj naizgled jednostavan dodatak smanjuje stres, ublažava bol i čak povećava osećaj sopstvene vrednosti. Botaničar objašnjava da posmatranje žive biljke koja se menja i razvija svakog dana podstiče vašu pažnju, ublažava osećaj napetosti i anksioznosti.

Studija je takođe otkrila da 3/4 odraslih ima u proseku pet sobnih biljaka kod kuće , zbog njihovog umirujućeg dejstva (45. odsto ) i ulepšavanja enterijera zbog jarke boje (44. odsto). Pored toga, poboljšanje kvaliteta vazduha (39. odsto ) bilo je važno za ispitanike .

Još 36% učesnika potvrdilo je da im prisustvo biljaka donosi radost. 34. odsto je reklo da biljke imaju direktne terapeutske efekte na njih, a 25. odsto je reklo da su smanjile nivo stresa.

Zanimljivo je da je od početka pandemije potražnja za sukulentima (biljaka čija je zajednička karakteristika da imaju mesnate i sočne listove ili stablo, a ređe i koren) naglo porasla, a neki britanski prodavci biljaka beleže prodaju i do 500. odsto više. Čini se da su kućne biljke pravi „lek” za mnoge.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading