Marcipan ČIZKEJK: Najsočnija kombinacija UKUSA za praznične DANE

Vesti 03.12.2022 15:06 0

Kolači i slatkiši od marcipana tradicionalne se služe u mnogim kulturama tokom praznika

Torta

Shutterstock

Ako ste ljubitelj specifičnog ukusa, obavezno uključite ovaj desert u prazničnu trpezu.

Sastojci:

Za biskvit:

 

  • 30 g brašna
  • 30 g skroba
  • 1/2 kšč. praška za pecivo
  • malo soli
  • 100 g mlevenih  badema
  • 3 jajeta
  • 90 g šećera
  • 60 ml soka od narandže
  • 1 kašika ribane korice narandže ili 1/2 sveže

Za nadev: 

  • 700 g smaskarpone sira
  • 250 g marcipana
  • 130 g šećera
  • 4 jajeta
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 kašika skroba

Za dekoraciju koristite voće po želji

Priprema:

Izmešati brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so. Odvojite jaja. Žumanca kremasto lupati oko tri minuta, oko 70 g šećera dodavati dok lagano mutitie. Nastavite još 5 min. dok se ne zabeli. Sok od narandže i korice dodati i kratko promešati. Dodati mešavinu od brašna i umešati. Polako dodati i mlevene bademe.

U prikladnoj posudi penasto umutiti belanca. Dodati preostalih 20 g šećera i mutiti još 2-3 minuta.1/3 belanaca umešati u masu od žumanaca. Zatim odmah potom umešati i ostatak. Masu staviti u papirom prekrivenu formu (Ø 26 cm) poravnati i peći u zagrejanoj pećnici na 180 °C, oko 10-15 minuta. Biskvit prebaciti na žicu i pustiti ga da se ohladi.

Sir dobro umutiti sa narendanim marcipanom. Postepeno u masu mešajući dodavati šećer, jaja, kiselu pavlaku i skrob. Nakon toga pripremiti kalup za pečenje na pari: iscepati dve duže trake alu-folije i postaviti ih u vidu krsta, na sredinu staviti formu u koju ste vratili pečeni i ohlađeni biskvit. Krajeve folije koji vire, smotati i zgužvati ih uz obod kalup, tako da je sa svih strana dobro umotan u foliju.

Masu od sira zatim neneti po biskvitu i poravnati. Kalup staviti u pleh sa visokim ivicama i naliti ključalom vodom da zahvati do 3 cm ivice.

Sve staviti da se peče na srednju rešetku rerne oko 1 sat, na istoj temperaturi. Zatim tortu ostaviti da se hladi oko 1 sat, izvaditi i držati je najmanje 4 sata u frižideru.

Z adekoraciju možete koristiti takođe marcipan. Biće vam potrbno oko 300 g. Takođe možete da koristite različito voće.

Komentari (0)
Loading