Mnoge žene POBESNE kad muškarac ovo napravi tokom odnosa, a ne bi trebale

K.Ć. Vesti 04.12.2022 23:00 1

Mnogi muškarci imaju naviku da zaspu odmah nakon seksa. Ali, nemojte to shvatiti lično jer nije do vas. Postoji naučni razlog zašto muškarci zaspu gotovo u trenu nakon odnosa

Mnoge žene POBESNE kad muškarac ovo napravi tokom odnosa, a ne bi trebale

Shutterstock

I kod muškaraca i kod žena je dokazano da seksualna stimulacija pospešuje moždanu aktivnost. Tokom seksa, opušteniji smo, oslobađamo mnogo stresa i teskobe koji su se nakupljali tokom dana.

Istraživanja pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET) već su to dokazala – a poznato je da kada smo opušteni i oslobođeni smo stresa, da nam je lakše za zaspimo.

Ali zašto se čini da muškarci ipak brže zaspu? To je zbog koktela hemikalija koje se oslobađaju kada ejakuliraju. Tu su uključeni norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin, azotni oksid (NO) i hormon prolaktin.

Oslobađanje prolaktina čini posebnu razliku jer je on povezan s osećajem seksualnog zadovoljstva, kažu stručnjaci. On takođe pomaže u vremenu oporavka, drugim rečima, u tome koliko dugo muškarac mora čekati pre nego što može početi s ‘drugom rundom’. Muškarci s nedostatkom ovog hormona ponekad mogu imati i brže vreme oporavka.

Stručnjaci iz Programa izveštavanja o nauci, zdravlju i okolini Univerziteta Njujork objasnili su: ‘Nivoi prolaktina su prirodno više tokom spavanja, a životinje kojima je ubrizgana ta hemikalija odmah postaju umorne. Ovo ukazuje na snažnu vezu između prolaktina i sna, pa je verovatno da oslobađanje tog hormona tokom orgazma uzrokuje to da se muškarci osećaju pospano. Prolaktin objašnjava i to što su muškarci pospaniji nakon polnog odnosa nego nakon masturbacije. Iz nepoznatih razloga, orgazmi u snošajima oslobađaju četiri puta više prolaktina nego masturbacijski orgazmi’.

Dve druge hemikalije koje se oslobađaju tokom seksa uključuju oksitocin i vazopresin. Njihovo oslobađanje obično prati melatonin – koji reguliše naš biološki sat. Dokazano da oksitocin smanjuje nivo stresa što može dovesti do pospanosti i opuštanja.

Maks Kirsten stručnjak za spavanje u Inermostu i The Sleep Coachu rekao je da seks također poboljšava kvalitetu sna.

– Opuštamo važan hormon intimnosti zvan oksitocin, koji prirodno dramatično smanjuje nivo kortizola, odnosno stresa. Orgazam će vam pomoći da zaspite jer oslobađa hormon prolaktin zbog kojeg se osećate opušteno i vrlo pospano – objasnio je, piše News.com.au.

Komentari (1)
Loading
Slatka
06.12.2022 09:19

Ja sam zensko i zaspim posle sexa...ako je dobar naravno