Zašto svi paniče kada im CRNA MAČKA pređe put? Veruje se da to donosi NESREĆU, a evo šta je ISTINA

Vesti 30.10.2021 08:30 0

Verovali ili ne, ali pošto mnogi veruju da crne mačke donose nesreću, njima je najteže da nađu dom

Zašto svi paniče kada im CRNA MAČKA pređe put? Veruje se da to donosi NESREĆU, a evo šta je ISTINA

pixabay

Međutim, retko ko zna kako je nastalo verovanje da kada vam crne mačke pređe put pratiće vas nesreća!

U početku razvoja civilizacija mačkama je bilo najlepše. Stari Egipćani su ih veoma cenili i za njih su crne mačke predstavljale sreću! U to vreme, crne mačke koje su lutale po gradovima smatrale su se reinkarnacijom bogova, a svako ko naudi crnoj mački bio bi ozbiljno kažnjen, piše "Zoona.hr".

Čak su ih i stari Grci poštovali, a u Evropi su se cenile njihove veštine "hvatanja miševa", pa su sve do srednjeg veka bili veoma cenjene na našem kontinentu. Prekretnica u mačjoj sreći dolazi sa pojavom veštica! Ulične mačke u to vreme često su hranile siromašne starice, koje su kasnije bile optužene za veštičarenje, a tajanstvena crna mačka u njihovoj blizini bila je njihov saučesnik.

Vrhunac sujeverja za mačji rod se javlja sa izbijanjem kuge kada se smatralo da mačke prenose bolest. Pravi krivci su bili pacovi, ali su ljudi u neznanju počeli da ubijaju mačke. Zbog toga su do 1400. godine skoro potpuno izumrle u Evropi.

Na sreću, od 17. veka mačke se vraćaju na stari kontinent i polako osvajaju zasluženo mesto u životinjskom svetu. Danas postoji čak 22 različite vrste crnih mačaka, a potpuno crna Bombajska mačka je zvanično priznata crna rasna mačaka!

Volonteri i udruženja za usvajanje životinja ističu da je crnu mačku najteže usvojiti, iako za to zaista nema dobrog razloga.

 
Komentari (0)
Loading