Da li znate razliku između "najbolje iskoristiti do" i "koristiti do"? Evo kako pravilno da pročitate ROK TRAJANJA na namirnicama

K.Ć. Vesti 11.12.2022 16:30 0

Razumevanje razlika između ovih termina je važno za sprečavanje rasipanja hrane

kupovina

Shutterstock

Prema najnovijoj analizi NIK-a, u Poljskoj se svake godine baca skoro 5 miliona tona hrane. Preko 65 odsto ljudi baca hranu zbog njenog kvarenja, a 42 odsto. zbog isteka roka. Zbog toga je važno pravilno pročitati rok trajanja na prehrambenim proizvodima, piše kobieta.onet.pl.

"Koristi do" – šta to znači?

Ovo je datum isteka. To znači da je hrana bezbedna za jelo do datuma navedenog na pakovanju. Konzumiranje obroka nakon ovog datuma može predstavljati zdravstveni rizik. Oznake se koriste na ohlađenim, svežim i kvarljivim proizvodima, na primer, ribu, meso, većinu mlečnih proizvoda, itd.

"Najbolje iskoristiti do" – šta to znači?

Ovo je tzv datum minimalne trajnosti. To znači da je prehrambeni proizvod u optimalnom kvalitetu do ovog datuma. Posle ovog datuma proizvod možda neće imati isti ukus kao na početku, ali je i dalje bezbedan za jelo (nakon procene ukusa, mirisa i izgleda i ako je pravilno uskladišten). Datum je samo procena proizvođača do kada je hrana najvišeg kvaliteta.

Ove oznake se koriste, na primer, na širokom spektru smrznutih, sušenih, suvih i konzerviranih prehrambenih proizvoda.

Komentari (0)
Loading