Stavite sunđer u frižider: Pametan trik koji treba da znate

K.Ć. Vesti 12.12.2022 09:32 0

Većina nas koristi sunđer za pranje sudova i brisanje radnih ploča

Sunđer

Shutterstock

Ali ovaj neupadljiv predmet ima nekoliko drugih upotreba u kuhinji. Ne znaju svi, na primer, zašto ga vredi držati u frižideru. Zvuči pomalo čudno, ali videćete za trenutak da ovaj trik zaista ima smisla.

Pitate se zašto držite sunđer u frižideru? Ne, nije da niska temperatura ograničava rast mikroba i produžava njihov rok trajanja. Iako to uopšte nije potpuno glupa ideja. Međutim, kuhinjski sunđer ima drugačiju upotrebu. Zahvaljujući svojim svojstvima, dobro radi u frižideru.

Sigurno ste čuli uznemirujuće izveštaje naučnika da je kuhinjski sunđer jedan od najprljavijih predmeta u kući. Može postojati čak 82 triliona bakterija iz 362 sorte. Vlaga, visoka temperatura i ostaci hrane su savršeno okruženje za njihov razvoj. Zbog toga ga je potrebno često menjati. Ako kuvate i perete svaki dan, možda ćete to morati da radite svaka 2-3 dana. Takođe morate zapamtiti da ga temeljno isperite i iscedite. A posle upotrebe, umesto do sudopere, bolje ga izneti na balkon ili staviti na radijator da se osuši.

Dobro, da se vratimo na temu. Pa zašto staviti sunđer u frižider? Zahvaljujući svojoj strukturi i svojstvima, odlično upija vlagu i mirise . Samo stavite po jednu na svaku policu kako biste sprečili nakupljanje vode na proizvodima u frižideru. Ova neupadljiva stvar takođe može pomoći u rešavanju problema neprijatnog mirisa iz frižidera.

Takođe je dobra ideja da povrće stavite na sunđer umesto direktno na policu u frižideru. To olakšava održavanje čistoće, a proizvodi se neće tako brzo kvariti.

Samo zapamtite da stavite novi, čist i suv sunđer u frižider. Što je veća njegova površina, to bolje. Trebalo bi da se menja svakih nekoliko dana, pogotovu ako primetimo da je vlažan ili da mu se izgled promenio.

Ono što je važno, ne morate da bacite takav sunđer. Samo ga dezinfikujte i osušite. To možete učiniti tako što ćete ga potopiti u sirće, staviti u mašinu za pranje sudova ili u mikrotalasnu pećnicu na 2 minuta. Ili samo u mašini za pranje veša. Drugi način je da ga prokuvate sa tečnošću za pranje sudova. Nakon toga, možete ga bezbedno ponovo koristiti za pranje ili vratiti u frižider.

Kesa sirovog pirinča u frižideru će raditi kao sunđer. To je jednostavan, efikasan i ekološki patent za uklanjanje viška vlage koja se tamo nakupila. Štaviše, eliminiše i neprijatne mirise. Za istu svrhu novine možete staviti i u frižider. Ova kućna metoda naših baka, koja se koristi i danas.

Komentari (0)
Loading