Božur - kakva je to biljka, za šta može da se KORISTI i kako ga uzgajati

K.Ć. Vesti 12.12.2022 10:53 0

Božur je izuzetno impresivna i lepa cvetna biljka koja ukrašava bašte i balkone

cveće

Shutterstock

Dolazi u mnogo varijanti, nijansi i boja. Takođe je jedan od najdugovečnijih baštenskih biljaka.

Božur - karakteristike

Generičko ime božura (Paeonia) potiče od imena lekara bogova na Olimpu, Peone. Božur je jedna od najstarijih kultivisanih cvetnih biljaka - bila je poznata i cenjena u drevnoj Kini. U početku je tretirana uglavnom kao lekovita biljka, kasnije su cenjene i njene dekorativne osobine.

Postoje čak 33 vrste božura. Većina vrsta božura su višegodišnje biljke, ali neke rastu u male grmlje.

Kako uzgajati božure?

Božur je prilično jednostavna biljka za uzgoj i odličan je izbor za baštovane početnike. Jednom posađena i vešto negovana, mnogo godina će uveseljavati naše oči u leto – to je biljka dugog veka. Takođe je potpuno otporna na mraz - mesto gde raste ne treba štititi za zimu.

cveće

Shutterstock

 

Božure nije preporučljivo deliti i presađivati - najbolje se osećaju na jednom mestu, svi zajedno. Ako iz nekog razloga želite da ih presadite, onda ih je potrebno podeliti. Potpuno presađene će slabo rasti i cvetati manje obilno.

Božur preferira puno sunca i dobro podnosi periode suše. Samo u prvoj godini nakon sadnje treba je zaliti, ako vreme bez kiše traje duže.

Prilikom sadnje božura u bašti, morate uzeti u obzir pri izboru mesta da će se značajno povećati i da ne vole presađivanje. Žbunasti božuri tolerišu delimičnu senku, pa se mogu saditi u blizini većih stabala.

Božuri najbolje rastu na propusnim, humusno-glinovitim zemljištima, ali će tolerisati i druge uslove zemljišta. Oni jednostavno ne vole vlažna mesta.

U kasnu jesen preporučuje se uklanjanje suvih izdanaka. Posle veoma hladnih zima, kod grmolikih božura može se desiti da im se izdanci i grane smrznu – promrzle delove treba ukloniti.

Lekovita svojstva božura

Božur ima mnoge dragocene zdravstvene prednosti. Pomaže u slučaju problema sa probavnim sistemom, posebno kod probavnih smetnji. Takođe ima analgetički i sedativni efekat. Koristi se u lečenju neuroza i migrena.

Biljna sirovina dobijena od božura su cveće, korenje i seme.

Sadrže mnoge vredne sastojke, uključujući salicin glikozid, alkaloide, tanine, šećere, sluz, etarsko ulje i mineralne soli: magnezijum , kalijum , gvožđe, bakar, hrom , nikl, bizmut, molibden, titan, volfram i stroncijum.

Cvetovi božura sadrže antocijanine i flavonoide .

Sok od cvetova ili korena božura ima diuretički efekat, detoksikuju organizam, poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove, imaju dijastolna i antialergijska svojstva. Koriste se kod bolesti koronarnih arterija, za ublažavanje tegoba povezanih sa hemoroidima, artritisom i reumatizmom, kao i kod lezija kože (npr. atopijski dermatitis) i zapaljenja sluzokože. Atopijski dermatitis i reumatski bolovi mogu se lečiti toplim oblozima od odvara božura.

Sok božura se može koristiti i kod upale gornjih disajnih puteva.

Od božura kod kuće možete napraviti tinkturu, koja nije samo veoma ukusna, već i veoma zdrava. 100 g svežeg ili suvog korena božura prelije se sa 500 ml toplog 40-60% alkohola i ostavi dve nedelje dok se ne formira maceracija. Nakon ovog vremena, tinktura se filtrira. Treba je piti 2-3 puta dnevno za 5 ml.

Božur ne treba koristiti tokom menstruacije. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading