Hladno vreme im ne PRIJA: Par saveta kako da vam CVEĆE preživi zimu

Vesti 31.10.2021 12:30 0

Zima za sobne biljke predstavlja veliki izazov za njihove vlasnike. Iako je tada većina biljaka u stanju mirovanja, ipak ako ih ne održavate pravilno, mogu se brzo osušiti i oštetiti

biljke

Shutterstock

Biljke obavezno morate paziti od niske temperature, promaja, nedostatak svetlosti, prekomernog zalivanja

Morate ih oprezno zalivati

Većinu sobnih biljaka treba retko zalivati, tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. I ne brinite, one bolje podnose sušu nego prekomernu vlažnost. Da bi vaše biljke dobijale neophodnu vlagu, trebalo bi da ih grupišite u prostoriji i da napravite tzv. sobnu baštu. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju zalivajte na svaka dva–tri dana. Kaktusima i drugim sukulentima je potrebno veoma malo vode. Neki kaktusi čak vole da žive u hladnoj sredini, bez zalivanja i tada će u proleće najlepše procvetati.

Cveće treba zalivati odstajalom vodom, zbog hlora i toplote, da ne bi doživelo šok.

Hranite samo cvetnice

Biljkama tokom zime uglavnom nije potrebno prihranjivanje, jer je u fazi mirovanja. Ovo je trenutak da prestanete s prihranom, ali to ne važi za vrste koje će tek procvetati, poput božićnog kaktusa, ciklame, azaleje.

Temperatura

Neočekivane promene temperature veoma nepovoljno deluju na biljke. Nagla zahlađenja, jak hladan vetar, pa nagli topli uslovi u suvim i zagrejanim stanovima - ne prijaju cveću. Cveće ne treba držati ni na previše hladnom ni u pretoplom prostoru, a idealna temperatura je od 15 do 20 stepeni. Redovno odstranjujte suve listove i uvele izdanke da bi biljka mogla lepo da raste.

Dalje od prodaje

Nagla promena temperature ne prija biljkama i zato svaki put kad provetravate prostoriju, sklonite cveće s promaje. Većina vrsta, koje se kod nas gaje, traže dosta svetlosti, pa saksije treba da držite što bliže prozoru, ali ne uz radijatore.

Nije vreme za presađivanje

Biljke sada miruju, pa bi bilo najbolje da se do proleća uzdržite od presađivanja. Međutim, ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, obavezno nabavite novu zemlju i saksiju za broj veću od prethodne.

Nega cvetova

Tokom zimske sezone, cveta samo nekoliko vrsta biljaka kojima treba posvetiti  posebnu pažnju. Treba paziti da voda ne prodre do cvetnih listića i obavezno uklanjati sve odumrle i suve listove. Posebno su osetljive ciklame, afričke ljubičice i azaleje, pa ih treba čuvati. Ciklame počinju da se suše u pravcu gomolja pa lagano  ulaze u fazu mirovanja. Posle cvetanja, većina biljaka se odmara ili bar do sledećeg proleća prestaju da rastu.

Nega listova

Često listovi, počev od ivica, dobijaju braon boju ili se suše i odumiru. Uzrok je suva sredina, na koju su naročito osetljive biljke sa tankim listovima, recimo marante, paprati, dracene… Pokušajte da popravite situaciju povećanjem vlažnosti vazduha.

Komentari (0)
Loading