Primenite ove SAVETE i uštedite novac na RAČUNIMA za VODU

Vesti 01.11.2021 11:11 0

Problem sa brigom za našu planetu često proizilazi iz verovanja da naše pojedinačne akcije nemaju nikakvog značaja u globalnoj perspektivi. Ovo je greška. Kada je reč o vodi, na primer, svaka kap se računa

Primenite ove SAVETE i uštedite novac na RAČUNIMA za VODU

Shutterstock

15. oktobra obeležavamo Dan brige u svetu. To je proslava ljudi koji brinu o očuvanju resursa Zemlje za buduće generacije. 

Kako uštedeti vodu?

Svi znamo da zatvaramo slavinu dok peremo zube i da je brzo tuširanje korisnije od kupanja. Međutim, postoji mnogo drugih načina za uštedu vode. Neki su zaista neobični i neočigledni - možda nikada niste pomislili na to.

Štednju vode možete povezati sa preduzimanjem dodatnih akcija, sa poteškoćama i samoodricanjem. Pa, ne uvek. I svako od nas može doprineti uštedi vode.

1. Ne bacajte svoje smeće u toalet. Zahvaljujući tome, ograničićete količinu vode koja se ispušta tokom dana. Da ne pominjemo činjenicu da VC šolja nije korpa i da se lako zapuši. Onda imamo još jedan problem.

2. Razmislite da li zaista treba svaki put da operete šolju za čaj ili tanjir za sendvič. Možda možete bezbedno da pijete iz iste čaše za dva sata. A ako istresite mrvice hleba sa tanjira, ispostavlja se da je čist. Ne ohrabrujemo da jedete iz prljavog posuđa, ali u nekim slučajevima je pranje svaki put zaista apsurdno. Uštedećete i vodu i vreme.

3. Birajte nežni program pranja samo kada je zaista potreban. To je najgore za životnu sredinu. Zahteva više vode, a uz to izaziva i najveće oslobađanje mikrovlakana iz tkanina.

4. Dobro obrišite cipele i ne nosite ih po stanu. Pod se neće tako brzo zaprljati i izbeći ćete stalno pranje.

5. Ne bacajte iskorišćenu vodu u sudoperu. Lako je možete koristiti za zalivanje bašte ili biljaka kod kuće. A ako nemate ni jedno ni drugo, samo izađite napolje i zalijte obližnje drvo, žbun ili travnjak.

Samo zapamtite da voda ne sme da bude topla i da u njoj ne sme biti tečnosti za pranje posuđa. I perite povrće u posudi, a ne nad sudoperom - biće vam lakše da koristite vodu koja vam je ostala.

6. Voda za pranje i čišćenje može se koristiti za ispiranje toaleta .Možda u početku zvuči malo čudno, ali ćete brzo primetiti razliku u računima.

Čak i ako možete sebi da priuštite da platite više, sigurno ne možete da preživite bez vode. Suša je realna pretnja, a sada imamo poslednju šansu da se zaštitimo od ekološke katastrofe.

7. Zalijte svoju baštu i travnjak rano ujutro ili kasno uveče . Tokom dana, kada je sunce najjače, a temperatura najviša, ono najviše isparava.

Veliki deo vode vaše biljke uopšte neće koristiti. Za razliku od izgleda, bolje je zalivati ​​ređe i obilnije. Tada voda ima šansu da prodre u tlo i bolje ga navodnjava. Međutim, ovo se ne odnosi na biljke u saksiji.

8. Ako je moguće, sakupite kišnicu . Možete je koristiti za zalivanje biljaka, pranje podova ili pranje auta. Naše bake su koristile kišnicu za pranje kose i tela. Mekša je od vode iz slavine i ne isušuje kožu. 

9. Kupujte manje. Ogromne količine vode se troše proizvodnjom i transportom. Na primer, za proizvodnju jedne pamučne majice potrebno je oko 2 hiljade litara vode. Razmislite da li vam zaista treba još jedna.

To se odnosi i na hranu (govedina je najgora u tom pogledu – 1 kg je 14 hiljada litara vode), ali i na ambalažu. Ovo nije dobro samo za planetu, već i za naše zdravlje i bankovni račun. Ako imate manje stvari, lakše ćete ostati organizovani.

Komentari (0)
Loading