Konačno otkriveno: Evo kako da ubedite sebe da jedete manje ”brze hrane”

K.Ć. Vesti 21.12.2022 23:00 0

Znamo da je takva ishrana povezana sa srčanim problemima, visokim krvnim pritiskom i mnogim drugim zdravstvenim problemima

Konačno otkriveno: Evo kako da ubedite sebe da jedete manje ”brze hrane”

unsplash

Možda ste čak obavešteni i da su studije pokazale da je brza hrana povezana sa porastom depresije.

Naravno, nema ničeg lošeg da s vremena na vreme pojedemo nešto u čemu uživamo, a što baš i nije najzdravija varijanta.

Ali ako tražite malu pomoć da pomognete sebi da se držite podalje od nezdrave hrane, nova istraživanja objavljena u Clinical Psychological Science sa Univerziteta u Minesoti, imaju mali trik za sve vas.

Studija je obuhvatila 224 odrasle osobe koje su birale između zdrave i nezdrave hrane, koja im je predstavljena na ekranima kompjutera. Nekim učesnicima je dato da gledaju dvominutni video o dobrobitima zdrave hrane, pre nego što je trebalo da donesu odluku.

Kada je trebalo da biraju između ove dve opcije, nekima je rečeno da pitaju sebe u prvom licu: ”Šta želim da jedem danas?”, a nekima da pitaju sebe u trećem licu i da nazovu sebe imenom: “Marija, šta želiš da jedeš danas?”

Interesantno, ali oni koji su sebe pitali u trećem licu većinom su izabrali nezdravu umesto zdrave hrane, čak iako su gledali video o zdravoj hrani pre toga.

Autori ove studije su zaključili da su najčešće odabrali zdravu varijantu oni koji su se sebi obratili u prvom licu i koji su pre toga pogledali video o zdravoj ishrani.

Ova studija je zaključila i da obraćanje samom sebi takođe utiče na strategiju samokontrole i pospešuje nas da se zdravije hranimo.

Ova istraživanja jos uvek nisu pomogla da se u potpunosti otarasimo navike da se hranimo nezdravo, ali ovo je svakako jedan dobar trik koji bi trebalo da pokušamo svaki put pre nego da se odlučimo za neku nezdravu varijantu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading