Ne bacajte ljuske od jaja! Veliki su izvor kalcijuma, pomažu kod alergija i gastritisa, a evo i kako

K.Ć. Vesti 26.12.2022 22:00 0

Mnogo je stvari koje iz našeg organizma oduzimaju kalcijum, poput alkohola, kafe i gaziraih pića

jaja

Shutterstock

Manjak kalcijuma karakterističan je za trudnice i žene u menopauzi, starije muškarce kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.

Kako bi unos kalcijuma povećali najbolje je okrenuti se ljusci jajeta, koja je najbolji prirodni izvor tog minerala, a i telo ga lako apsorbuje, jer je ljuska po hemijskom sastavu skoro pa identična ljudskim zubima i kostima. Ona sadrži savršen skup idealnih supstanci za lečenje karijesa, velike količine kalcijuma i 27 drugih minerala, piše Objektiv.

Jača organizam i čisti krv

Uzmite 4 ili 5 ljuski jaja i dobro operite, zdrobite da bude prah i stavite to u tri litra vode. Vodu s ljuskama čuvajte u frižideru nedelju dana i koristite kao vodu za piće. Dnevno uzimajte po tri čaše.

Ublažava dijareju

Kad dođe do dijareje, najčešće pitanje je kako je zaustaviti. Ljuska jajeta pomaže i kod ovog neugodnog problema. Pola kašičice praha ljuske od jajeta sipajte u jednu čašu vina i popijte. Ovaj napitak će pomoći i da se zdrobi kamenje u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Protiv alergija

Preporučuje se u slučaju naslednih sklonosti ka alergijskim bolestima, naročito kod dece. Kafena kašičica ljuske jajeta u prahu u koju je dodato par kapi limunovog soka se uzima jednom dnevno, od jednog do nekoliko meseci. Problemi sa alergijama biće ublaženi, a vrlo često i u potpunosti uklonjeni.

Za štitnu žlezdu

Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procedite tečnost i pomešajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana pre upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Gastritis i čir

Kašiku mlevenih ljuski jaja pomešajte sa kašikom šećera i kašikom mlevenog muškatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašiku. Takođe, recept može da vam bude i na vrh noža mlevenih ljuski jaja pomešajte s dve kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mleka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče pre spavanja.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading