Recept za starinski SVADBARSKI kupus: Tradicionalno jelo kojem retko ko može da odoli

Vesti 28.12.2022 17:00 0

Tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem

Recept za starinski SVADBARSKI kupus: Tradicionalno jelo kojem retko ko može da odoli

Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
  • 1/2 kg junećeg mesa od buta
  • 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
  • 1/2 kg suve, mesnate, slanine
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 4 veća češnja belog luka
  • 1 puna kašika masti
  • 1 kašika aleve paprike
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • voda

 

Priprema

Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.

Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading