Posle ovakve "GENERALKE" vašeg doma nećete brinuti o čistoći, ovo su specijalne metode za čišćenje kuće!

Najžena Vesti 05.11.2021 20:03 0

Ako želite da vam dom blista, poslušajte neki od ovih saveta

Kuća

unsplash.com

Skandinavski način života privlači sve više pažnje.

Želimo da kao i oni imamo minimalan broj nepotrebnih stvari kod kući, pravilno organizujemo prostor i ne žurimo nigde. Ovaj način života Danske, Norveške i Švedske takođe prati poseban pristup čišćenju i čistoći u kući. Studije su pokazale da kućno okruženje direktno utiče na raspoloženje osobe: na primer, pretrpana unutrašnjost može izazvati stres, piše Stil

Kombinovanje čišćenja i drugih poslova

Da biste izbegli mnogo sati generalnog čišćenja, vredi postepeno čistiti prostor u periodu od nekoliko dana. Možete se organizovati radeći nešto prijatnije u isto vreme. Na primer:

  • Ako prelazite iz jedne sobe u drugu, sakupite i uklonite sve što nije na mestu na putu;
  • Dok čekate da čajnik proključa, obrišite kuhinjske površine;
  • Dok gledate TV seriju, možete peglati posteljinu;
  • Obrišite prašinu, ispraznite mašinu za pranje sudova ili presavijte odeću dok razgovarate telefonom.

 

Čistite leti više nego zimi

Kao što znate, tokom skandinavskih zima nema mnogo sunčeve svetlosti, za razliku od letnjeg perioda. U toploj sezoni, norveške, danske i švedske kuće su pune svetlosti skoro danonoćno. Rebeka Tandi Norman, suosnivač skandinavskog portala o životnom stilu, napominje da leti češće čisti jer sunčeva svetlost čini prašnjava područja vidljivija.

Nema tepiha od zida do zida

Niki Brantmark, autor knjige Lagom: Švedska umetnost življenja uravnoteženog, srećnog života, kaže da je tepih od zida do zida zabranjen. Prema Niki, ova vrsta tepiha je veoma nehigijenska. Dakle, Skandinavci se odlučuju za drvene podove koje selektivno prekrivaju prostirkama jer se oni mogu protresti napolju i oprati u mašini za pranje veša.

 

Planiranje mesta za skladištenje unapred

U većini skandinavskih stanova (osim onih koji su nedavno izgrađeni) gotovo da nema ugrađenih skladišta, poput plakara, ormana ili polica. Međutim, Skandinavci su skloni minimalističkim rešenjima i pokušavaju da unapred isplaniraju mesta za odlaganje. Dakle, imaju manje površina koje mogu akumulirati prljavštinu i prašinu.

Izneti jastuke napolje

Mnogi od nas verovatno mogu da se sete načina na koji su naše bake često iznosile ćebad i jastuke napolje. Nismo navikli na ovo u savremenim uslovima, ali Skandinavci aktivno praktikuju ovaj pristup. Oni ne samo da uklanjaju prašinu sa nameštaja, već i šalju sve male jastučiće i jastuke na svež vazduh kako bi ih pustili da se osuše na suncu i da nestanu svi neprijatni mirisi. Posle toga, jastuci se ponovo čiste usisivačem.

 

Komentari (0)
Loading