Svako od nas ima svoj obrazac TUGE: Ima ih ukopno ČETIRI, proverite koji opisuje vašu ličnost

Vesti 17.01.2023 16:00 0

U nekom trenutku svog života, svako će proći kroz to i osetiti određenu tugu. Međutim, tuga ne dolazi samo kada izgubimo voljenu osobu. Takođe možemo da osetimo tugu kada se naš život promeni.

Svako od nas ima svoj obrazac TUGE: Ima ih ukopno ČETIRI, proverite koji opisuje vašu ličnost

unsplash.com

Način na koji prolazimo kroz tugu je veoma individualan za svakoga, a prvi korak je poznavanje vašeg arhetipa tuge.

Koji su arhetipovi tuge?

Stručnjak za tugu i terapeut Aneta Čajlds objašnjava za "Mind Body Green" šta su zapravo arhetipovi tuge i kako da otkrijete koji ste.


- Otkrila sam da je najpouzdanije svetlo koje svetli u tami svetlost sakupljena iz kolektivne mudrosti onih koji su hodali pre nas - rekla je Aneta. Tokom svoje 25-godišnje karijere, primetila je različite obrasce među svojom ožalošćenom klijentelom. Da bi pomogla ljudima sa tugom, stvorila je četiri arhetipa tuge. - Ne postoji ispravan način tugovanja, ali postoje poznati putevi kojima treba slediti, a arhetipovi vam mogu pomoći da osvetlite put kojim idete - kaže Aneta. Arhetipovi više liče na ulicu kojom odlučimo da idemo i na svakom putu, uz obrazovanje i podršku, verovatno ćemo se spojiti u drugu traku i promeniti naše obrasce suočavanja.


1. Hodočasnik

Više od polovine njenih klijenata odgovara arhetipu hodočasnika. Generalno, hodočasnici teže ka gravitirajućim odnosima, kao što su terapija ili podrška zasnovana na verovanju i nadi. Po prirodi su nežni i pouzdani, a u vremenima gubitaka i tuge postaju oprezni i nesigurni za put koji im predstoji. Obično ne traže terapiju kao brzo rešenje, već je traže zato što žele društvo na putovanju, nekoga ko će im pomoći da počiste nered koji tuga ostavlja za sobom. U takvoj terapiji, hodočasnici svim srcem i dušom ulaze u proces lečenja i stvaraju duboke i dugotrajne odnose sa onima koji im na tom putu pomažu. Hodočasnik može doći na terapiju zbog gubitka, ali će verovatno ostati tamo da uči i raste.


2. Seljanin

Seljani vole da imaju solidan sistem podrške. Obično imaju komplet alata za upravljanje osećanjima. Okreću se terapiji kako bi smanjili šanse da budu nespremni kada tuga pokuca na njihova vrata. Seljani imaju običaj da beleže prošla iskustva. Njihov cilj je da budu spremni na sve što može doći. Svojim direktnim i logičnim pristupom budućnosti obično služe kao dobar primer drugima.

3. Pionir

 Aneta je najmanje upoznala pionirski arhetip. Pioniri se prilagođavaju tuzi tako što uče kako da se kreću sa njom, a ponekad kroz nju ili oko nje. Pioniri obično koriste gubitke svojih života kao gorivo. Oni će najverovatnije eksperimentisati sa stvarima kao što su vežbanje, putovanja i novi hobiji kako bi „prošli“ kroz tugu.


Ova tendencija ne znači da pioniri izbegavaju bilo kakve poteškoće. Oni se jednostavno kreću kroz to. Ako je vaš odgovor na tugu da pročitate četiri različite knjige za samopomoć, preslušate audio-knjigu, napravite žurku, a zatim ustanete rano sledećeg jutra, mogli biste se uklopiti u arhetip pionira.

4. Putnik

Putnici su spremni da zaista prevrate sa tugom i puste da ih tuga odnese gde hoće. Nastoje da pronađu svetlost na svom putu i ​​nastoje da rastu. Oni idu svojim putem.
 

Komentari (0)
Loading