Kikiriki ili bademi? Stručnjaci otkrivaju koji orašasti plodovi su bolji za naše zdravlje

Vesti 26.01.2023 08:00 0

Dijetetičarka tvrdi da su i bademi i kikiriki nutritivno bogata zdrava hrana koja može biti deo uravnotežene ishrane

Kikiriki ili bademi? Stručnjaci otkrivaju koji orašasti plodovi su bolji za naše zdravlje

Shutterstock

Bademi i kikiriki su svakako među omiljenim orašastim plodovima, ali da li ste se ikada zapitali koji je bolji za vaše telo? Ovo su mišljenja tri stručnjaka za ishranu, piše MSN.

- Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu vitamina E. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folne kiseline i niacina. Sadržaj magnezijuma u ​​oba je dobar, ali bademi sadrže malo više magnezijuma. Bademi imaju dvostruko više gvožđa i pet puta više kalcijuma od kikirikija, iako oba imaju istu količinu cinka. Dakle, presuda ide u korist badema jer su nutritivno bolji od kikirikija i sadrže više gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i zdravih masti – rekla je Marija Arienti, nutricionista sa 13 godina iskustva. Magistar zdravstvenih nauka i nutricionistkinja Roseane M. Silva tvrdi da, na primer, pasta od badema sadrži nešto niže nutritivne vrednosti od putera od kikirikija u pogledu makronutrijenata i kalorija.

Dakle, bademi su možda pogodniji za one koji žele da smršaju, definišu svoje telo ili koji su na restriktivnijoj dijeti. Ona dodaje da sve zavisi od cilja i strategije ishrane koja je potrebna pacijentu. Dijetetičarka Deidre Huisamen, koja pruža usluge kliničke ishrane, kaže da su i bademi i kikiriki nutritivno bogata zdrava hrana koja može biti deo uravnotežene ishrane. – Oba oraha su odlični izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E, u poređenju sa kikirikijem, dok je kikiriki bolji izvor vitamina B - objasnila je ona.


Komentari (0)
Loading