Da li imate osećaj da JANUAR traje čitavu večnost? Nauka objašnjava ZAŠTO, niste jedini koji se tako osećate!

Vesti 28.01.2023 16:00 1

Januar je za mnoge najdepresivniji mesec u godini, a za milione ljudi širom sveta izgleda da traje zauvek.

Da li imate osećaj da JANUAR traje čitavu večnost? Nauka objašnjava ZAŠTO, niste jedini koji se tako osećate!

Shutterstock

Nismo stigli ni do polovine januara, a već nam se čini kao da su prošli meseci od početka 2023, a ne manje od dve nedelje. 

Verovali ili ne, postoji naučno objašnjenje zašto se čini da januar dugo traje. Naime, osećaj je posledica našeg unutrašnjeg dopaminskog sata. Dopamin je hormon koji oslobađa mozak kad je stimulisan zadovoljstvom. Nju Stejstmen je objavio deo studije u kojoj priše da se dopamin često oslobađa krajem decembra i početkom januara zbog svih događaja oko praznika.

 

 

Tokom tih meseci uvek ste zauzeti nečim. Ima toliko toga da se uradi, ali i dosta prilika za slavlje, što rezultira višim nivoima dopamina u poređenju s ostatkom godine.

Već nakon Božića to se zaustavlja i polako se vraćamo na staro. Ponovo idemo redovno na posao, završavamo svakodnevne obaveze i odmaramo se od praznika. Ništa više ne planiramo za naredni period, pa imamo višak slobodnog vremena, a manjak motivacije i energije da ga adekvatno iskoristimo. Sve su to razlozi zbog kojih nam se čini da vreme u januaru protiče puževom brzinom.

 

Komentari (1)
Loading
hmm
30.01.2023 03:54

Naprotiv, ovaj januar prodje za cas...