Boja posteljine utiče na KVALITET SNA: Neuropsiholog Aleksandar objasnio da pravimo VELIKU grešku sa odabirom

Vesti 05.02.2023 13:15 0

Kada biramo posteljinu važno je da budemo oprezni jer to utiče na kvalitet sna

Boja posteljine utiče na KVALITET SNA: Neuropsiholog Aleksandar objasnio da pravimo VELIKU grešku sa odabirom

Shutterstock

 

Ako noću ne možete da spavate, možda je problem u vašoj posteljini. Prvo, nužno je da je posteljina na kojoj spavamo od kvalitetnih materijala, ali, prema psiholozima, i njena boja ima važnu ulogu.

Stručnjaci već dugo smatraju da je važno kakvim smo bojama okruženi jer i one podsvesno utiču na nas. Osim boje zidova sobe, na kvalitet sna može da utiče i boja posteljine, a stručnjaci smatraju da bela boja nije dobar izbor.

Doroti Čembers tvrdi da se rezultati istraživanja koji sugerišu da su neutralne boje najbolji izbor za dom ne odnose na boju posteljine.

- Kada govorimo o posteljini, najbolje nijanse su žuta, narandžasta, crvena i crna. Izbegavajte belu i svetloplavu, kaže ona i objašnjava da neki smatraju da te boje mogu da utiču na količinu melatonina, hormona koji se luči tokom noći, ali i na ciklus spavanja i budnosti, prenosi Index.hr.

Sličnog stava je i neuropsiholog Aleksandar Burgmajster, a on kaže da iako je važna tkanina i kvalitet posteljine i boja je bitna za dobar san.

- Najbolje je koristiti posteljinu tamnijih boja, tvrdi on.

Takođe, smatra da su siva i tamnozelena posteljina odličan izbor za poboljšanje navika spavanja. Objašnjava da svetle boje mogu da poremete san jer uzrokuju naprezanje očiju dok se telo opušta.

Komentari (0)
Loading