Otpušite SLAVINU samo sa ovim sastojkom: Provereno radi, zaboravite na MAJSTORA i sačuvajte novac!

Vesti 08.02.2023 09:00 0

Jedan sastojak rešava celokupan problem

Otpušite SLAVINU samo sa ovim sastojkom: Provereno radi, zaboravite na MAJSTORA i sačuvajte novac!

Shutterstock

Koliko vam se puta desilo da vam se zapuši odvod sudopere i da momentalno pozivate vodoinstalatera u pomoć? Uz ovaj trik, možda ćete moći i sami da rešite ovaj sve češći problem u domaćinstvu. Sastojke koji će vam pomoći sigurno imate u kuhinji.

Soda bikarbona je kuhinjska namirnica koja čini čuda prilikom čišćenja odeće, uređaja, pa čak i odvoda kada su neprijatnog mirisa ili su začepljeni. Kao prirodni mineralni spoj, soda bikarbona može otopiti mineralne naslage i organske materijale poput masti, kako prenosi "The Spruce".

slavina

Shutterstock

 

 

Soda bikarbona ima blaga dezinfekcijska svojstva u borbi protiv bakterija i gljivica koje uzrokuju neprijatne mirise. Redovno čišćenje sodom bikarbonom može sprečiti stvaranje začepljenja. Pre upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje odvoda ili rastavljanja sifona, pokušajte da sodom bikarbonom vidite da li će uspeti.

Zagrejte vodu u kuvalu ili u velikoj posudi za merenje u mikrotalasnoj pećnici.Stavite malo deterdženta za sudove u odvod i pažljivo izlijte proključalu vodu u odvod. Sredstvo za pranje posuđa pomoći će u otapanju masnih začepljenja.

Ulijte jednu šoljicu sode bikarbone u odvod. Za to možete koristiti mernu posudu ili upotrijebiti levak ako imate manji odvod koji otežava izlivanje u odvodni otvor. Takođe u odvod ulijte jednu šoljicu destilovanog alkoholnog sirćeta. Soda bikarbona je alkalna materija, a sirće je blaga kiselina. Kada se oni pomešaju, reaguju tako da neutrališu jedno drugo, a puštanje koje čujete je reakcija koja uklanja začepljenje u vašem odvodu.

Nakon što se reakcija smiri, sačekajte pet minuta. Iskoristite ovo vreme da zagrejete dve šoljice vode do ključanja. Zatim tom vodom isperite odvod, pustite vruću vodu iz slavine kako bi sav otpad isprali u odvod. Ako ne uspe odmah, postupak primenite više puta, koliko god je potrebno da bi se odvod očistio.

 

Komentari (0)
Loading