Kopija lica NAJLEPŠE ŽENE vredi kao stan u Beogradu: Platio je celih TRI DOLARA, a sada je postao bogataš - preko noći!

Najžena Vesti 12.11.2021 10:40 0

Kopija Da Vinčijeve "Mona Lize", koju je jedan od vlasnika kupio za manje od tri evra, prodata na aukciji za 210.000 evra

Kopija lica NAJLEPŠE ŽENE vredi kao stan u Beogradu: Platio je celih TRI DOLARA, a sada je postao bogataš - preko noći!

Printscreen/Youtube

Ova verna kopija starija je od 400 godina, a prodata je po ceni od 210.000 evra na aukciji kuće Christie's u Parizu.

Leonardov original, koji je francuski kralj Fransoa Prvi otkupio od slikara 1518. godine izložen je u Luvru i nije na prodaju, ali ova verzija koja datira iz perioda s početka 17. veka, toliko je slična "pravoj Mona Lizi", da stručnjaci veruju da je njen tvorac verovatno imao pristup Leonardovom portretu.

Ova Kopija je poznata kao "Ekingova Mona Liza", po nekadašnjem vlasniku Rejmonu Ekingu, trgovcu antikvitetima, koji je preminuo 1977. godine. On je pedesetih otkupio tu sliku za samo 2,57 evra i proveo dobar deo života ubeđen da je reč o pravoj "Mona Lizi".

- Ona je savršena ilustracija fascinacije 'Mona Lizom'. Ona je san svih ljudi sa strašću prema umetnosti. Ona je njegov Ideal. Rejmond Heking bio je njen vatreni branilac među istoričarima umetnosti i svetskim medijima šezdesetih. Ona je bila njegova muza, a on njen pesnik - rekao je Pjer Etjen, direktor odeljenja Starih majstora aukcijske kuće Christie's, prenosi Euronews.

Navodno postoji bar deset verzija Mona Lize, od kojih su većinu naslikali Leonardovi učenici, a ovo nije prvi put da se neka kopija nađe na aukciji i postigne tako visoku cenu.

Tako je u junu jedan evropski kolekcionar otkupio jednu verziju za neverovatnih 2,9 miliona evra, što je rekordan iznos izdvojen za bilo koju reprodukciju.

Komentari (0)
Loading