Pitali smo VETERINARA da li psi mogu da PREDOSETE zemljotres: Evo kako se ponašaju samo PAR sati pre podrhtavanja tla

Vesti 09.02.2023 08:00 0

Da li zaista životinje mogu instiktivno da predosete veliku katastrofu?

Pitali smo VETERINARA da li psi mogu da PREDOSETE zemljotres: Evo kako se ponašaju samo PAR sati pre podrhtavanja tla

Shutterstock

 

Razorni zemljotres u Turskoj potresao je ceo svet, a pojavili su se snimci porušenih zgrada, nastradalog naroda, zatrpanih ljudi i životinja... Svi ti snimci danima kruže internetom, pa su se pojavili i snimci pasa koji su vidno uznemireni samo par sati pre zemljotresa.

Ovaj snimak nas je inspirisao da pitamo veterinara Miloša Ašćerića iz Beograda: Da li životinje ili psi mogu da predvide zemljotres?

- Pre 60-ak godina je tim stručnjaka iz Kalifornije utvrdio da se pacovi najviše uzmenire kada predosete podrhtavanje tla. Ta studija je pokazala da to bude i dan, dva ranije. Životinje inače imaju izoštreniji instikt od ljudi. S tim u vezi, instikt za bilo kakvu promenu ili katastrofu je kod pasa mnogo izraženiji nego kod ljudi. Njihova čula su izoštrenija do te mere da je ponekad nama i neobjašnjivo. Ipak treba imati u vidu da životinje poseduju instikt koji ih tera da se odbrane od predatora i pobegnu od opasnosti. - rekao je veterinar Miloš Ašćerić za "Naj ženu".

Ako uzmemo u obzir vekovno verovanja za ponašanja životinja u određenim katastrofama, kao primer možemo da uzmemo Bibliju, gde je zabeleženo neobično ponašanje životinja pre velike prirodne katastrofe.

Kao da životinje mogu da osete to podrhtavanje tla, nešto pre nego svi to osetimo na svojoj koži.

 

Komentari (0)
Loading