Ove sobne BILJKE zaustavljaju buđ i kondenzaciju: Obavezno ih unesite u dom, izvrsne su u upijanju toksina iz vazduha

Vesti 09.02.2023 11:31 0

Buđ i kondenzacija u kući su problemi koji se teško otklanjaju, ali rešenje za ove probleme možda leži u biljkama koje imate ili možete da nabavite

biljke

Shutterstock

Ispostavilo se da nekoliko sobnih biljaka može da pomogne u sprečavanju rasta buđi i kondenzacije. Iako možda mislite da kućne biljke ne dodaju ništa više od prskanja boje i svežeg života vašem domu, one su zapravo odlične u apsorpciji toksina iz vazduha, kao i u suzbijanju spora koje mogu dovesti do buđi. Pošto buđ i kondenzacija imaju tendenciju da napreduju na mestima sa više vlage, biljke mogu pomoći u balansiranju ovog problema. „Sobe sa biljkama imaju 50 do 60 odsto manje spora i bakterija plesni od onih bez njih“, izveštava Hunker.


Bršljan

Bršljan je odlična biljka za početnike koji žele da se otarase buđi. Prema rečima stručnjaka Gardening Express-a, ova biljka ne samo da svojim listovima može da ukloni buđ, već i druge bakterije u vazduhu. Bršljan je prilično jednostavan za održavanje, tako da ne morate previše da brinete o tome kako će preživeti. Samo zapamtite da ga držite dalje od kućnih ljubimaca jer je toksičan za njih.

Orhideje

Ako želite da se oslobodite buđi i kondenzacije, ali biste radije imali lepšu biljku, orhideje su pravi izbor. „Ne samo da će lepo ukrasiti vaš dom, već će pomoći i da se smanji vlažnost u domu. Sve svoje hranljive materije i vlagu dobijaju iz vazduha oko sebe“, kaže stručnjak za baštovanstvo Kris Bonet. Najbolje mesto za orhideje je svetlo, ali ne direktno svetlo. „Vole redovno zalivanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuvanom vodom, a ne vodom iz česme“, kaže Kraljevsko hortikulturno društvo.

Ljiljani mira

Ova biljka sa prelepim belim laticama je odlična opcija ako treba da proterate buđ u senovitim delovima vašeg doma, jer uspeva na sunčevoj svetlosti. Balcony Garden Web je objasnio da ova biljka ima mnogo skrivenih prednosti: „Ljiljan mira voli da boravi u vlažnim uslovima, držanje u kupatilu ne samo da će stvoriti povoljne uslove za njega, već će i apsorbovati višak vlage iz okolnog vazduha.


Kućna palma

Palme se često postavljaju u kupatilo jer odlično upijaju vlagu, ali možete ih postaviti i na druga mesta u svom domu gde primetite kondenzaciju ili buđ. Kris Bonet kaže: „Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju palme areke, palme od bambusa, palme damsefli, patuljaste palme hurme i palme trske.“ Za optimalno zdravlje, ove sjajne biljke treba održavati vlažnim, ali ne preplavljenim i u područjima sa indirektnom sunčevom svetlošću. sunčeve svetlosti, objasnili su stručnjaci iz Sutton Manor Nursey-a.. Svekrvin jezik 

Ova  biljka zadržava višak vode u svojim debelim listovima i savršena je za uklanjanje kondenzacije i buđi. Još bolje, prilično je malo održavanja i biće potrebno da se zaliva samo jednom u jednu do dve nedelje i preživeće ako propustite zalivanje ili dva.

Komentari (0)
Loading