Uvek postoji REŠENJE: Evo kako se NAJBOLJE uklanjaju fleke od dezedoransa!

Vesti 13.11.2021 08:30 0

Ponekad zbog brzine, a ponekad i zato jer ne razmišljamo previše, na odeći ostane fleka od dezodoransa, posebno ako koristite one protiv znojenja

veš mašina

Shutterstock

Mrlje ostaju kada u žurbi stavimo dezodorans i odmah se obučemo. Srećom, takve sveže bele mrlje jednostavno je ukloniti uz pomoć malo deterdženta za pranje posuđa, kažu stručnjaci.

Postupak je ovakav - mali peškir umočite u hladnu vodu pa ga iscedite. Stavite na njega nekoliko kapi deterdženta, ali nemojte preterivati da vam kasnije ne bi ostale mrlje od deterdženta. Lagano protrljajte mrlju kako bi se stvorila pena. Nežno trljajte dok mrlja od dezodoransa ne nestane. Potom peškir isperite i njime prebrišite odeću kako biste uklonili ostatke deterdženta.

Ako želite odmah da obučete taj komad, suzdržite se od sušenja mokrog dela fenom za kosu. Nikada se deo odjeće zamrljan dezodoransom ne tretira vrućim vazduhom ili peglom. Kombinacija ostataka hemikalija i toplote mogla bi da uništi tkaninu.

Uklanjanje starih mrlja od dezodoransa

Antiperspiranti znaju da se natalože na odeći, posebno ako se redovnim pranjem ne uklone sve čestice zalepljene za tkaninu. I tu pomaže deterdžent za pranje posuđa, ali postupak je nešto drugačiji.

Deterdžent se nanosi direktno na suvu mrlju i nežno se, pre pranja, protrlja starom četkicom za zube. Moguće je da ćete morati ovaj postupak da ponovite nekoliko puta pre nego što tvrdokorna mrlja nestane.

Na tržištu postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja, ali pre upotrebe svakako proverite da li smete tkaninu da tretirate njime da je ne biste uništili. Ukoliko na etiketi odeće piše da samo hemijsko čišćenje dolazi u obzir, tada zaboravite čišćenje kupovnim sredstvima.

Takođe, ako odeća može da "podnese" kupovno sredstvo za uklanjanje mrlja, svakako se pridržavajte uputstava i ne držite ga na mrlji duže nego što je navedeno. Na kraju operite odeću u toploj vodi, prenosi "24sata.hr".

Najčešće greške kod nanošenja dezodoransa

Britanska doktorka Daun Harper upozorila je na najčešće greške koje ljudi rade kada stavljaju dezodorans što rezultira smanjenom efikasnošću u zaštiti od stvaranja neprijatnog mirisa.

Nanošenje odmah nakon tuširanja je greška koju radi veoma veliki broj ljudi, jer nam je svima nekako logično da nakon tuširanja stavimo dezodorans, ali zapravo logike u tome nema. Naime, vlažna koža teško apsorbuje bilo šta, a posebno dezodorans, pa veći deo njega zapravo završi na odeći.

Također, dr Harper savetuje stavljanje dezodoransa u večernjim satima, ne ujutro, odmah nakon buđenja, jer tako ima dugotrajniji učinak.

Ona napominje kako bi trebalo pričekati da se dezodorans, nakon nanošenja, osuši na koži, i tek tada treba početi sa oblačenjem. Takođe, ne bi ga trebalo koristiti svaki dan.

Zapravo, dr Harper tvrdi da je dovoljno staviti ga jednom do dva puta nedeljno, prenosi Independent.

Komentari (0)
Loading