Katabaza i CRNA SVADBA nije najgore što se spominje u popularnoj seriji: Znate li šta je "STRNDŽANJE - jeziv vlaški običaj za koji niste čuli do sad!

Najžena Vesti 16.11.2021 15:27 1

Serija "Crna Svadba" ne prestaje već nekoliko vikenda unazad da bude glavna tema, kao i razni običaji za koje smo čuli a vezani su za istočnu Srbiju ili Vlahe

Katabaza i CRNA SVADBA nije najgore što se spominje u popularnoj seriji: Znate li šta je "STRNDŽANJE - jeziv vlaški običaj za koji niste čuli do sad!

Printscreen/Youtube

Međutim, običaj poput crne svadbe, koju smo imali priliku da vidimo, samo su vrh ledenog brega bizarnih situacija i narodnih verovanja sa erotskom pozadinom iz ovog dela naše zemlje.

Jedno od takvih običaja je strndžanje, koje zavisno od toga šta su vam izvori, može da ima svoju mekšu i tvrđu priču.

Skoro pa ko pornografski žanrovi.

U većini slučaja nalazimo da je strndžanje narodni običaj zastupljen pretežno u negotinskoj krajni. Pošto je tu u centru zajednica koja priprema mlade za brak, ovaj običaj ustvari služi kao neka vrsta prakse i vežbanja za ono što dolazi posle. Pojedinim praznicima bilo je dozvoljeno slobodnijie ponašanje mladih kao i njihovo intimno upoznavnaje.

U jesen kad se završe poljski radovi, bilo je dozvoljeno momcima da vode ljubav sa kojom god devojkom požele, naravno ako se oboje slože.

Više muškaraca bi krenulo zajedno u šumicu ili pećinu gde bi ih čekale devojke. Neki bi dolazili i u pratnji roditelja koji bi ih savetovali koju da izaberu.

Međutim, to vođenje ljubavi ipak ima svoje ograničenje. Nije tu bilo ničeg ispod struka, već samo pipanje i vatanje u gornjem predelu tela.

"Strndžanje" je dobilo ime od rumunskog glagola strange što znači pritisnuti a kod Vlaha u Srbiji ima i dodatno značenje - grliti se i milovati. Na ovaj način se pokušava ubrzati seksualna zrelost adolescenata i omugućiti rani brak po želji roditelja.

Verujemo da ovo svima zvuči bizarno, ali njima nije pravilo veći problem od ponekog slomljenog srca ili neke trudnoće.

Komentari (1)
Loading
Alex
16.11.2021 21:57

Pa šta je tu jezivo, na dobrovoljnoj bazi je. Svašta