Kako oživeti sobnu BILJKU koja umire? Uz ove TRIKOVE sve je moguće, nikako ih ne bacajte

Vesti 24.02.2023 15:06 0

Mnoge sobne biljke su otpornije neo što mislite i mogu vrlo lako da se oporave

biljke

Shutterstock

Mnoge kućne biljke su izdržljivije nego što mislite i moguda se oporave i od prilično teških uslova. Samo treba da razumete od koje bolesti vaša biljka pati i da preduzmete korake da pokušate da je ispravite. Dakle, pre nego što odustanete od svoje kućne biljke koja izgleda loše, dobro je analizirajte da biste razumeli šta se tačno dešava. Iako ne možemo da obećamo da ćete moći da sačuvate svaku biljku koju posedujete, vredi pokušati. U nastavku naučite jednostavne korake za oživljavanje biljke — i kada prihvatiti da je vaša biljka nemoguća za spasavanje, prenosi Real Simple.

Kako znati da li je vaša biljka mrtva ili živa?

Pre nego što počnete da paničite, proverite da li vaša biljka ima znakove života. Često kućna biljka može da deluje kao da je mrtva ili umire, ali još uvek ima puno života u sebi. Slično tome, neke biljke prirodno miruju deo godine i gube sve svoje listove. Dakle, iako određeni znaci mogu da deluju alarmantno, ponekad je to samo deo potpuno normalnog procesa. Da biste utvrdili da li je vaša biljka još uvek živa, počnite ispitivanjem stabljika. Žive stabljike će biti fleksibilne, ne krhke i zelene boje. Za drvenaste stabljike, noktom ostružite mali deo kore da biste potražili zeleno tkivo ispod. Nežno pomerite biljku iz lonca da biste pregledali korenje. Dok su koreni vrijeska beli ili žuti i debeli, čak i biljke sa smeđim korenima mogu se oživeti. Međutim, ako su svi koreni postali kašasti i istrulili, to je znak da je biljka beznadežna.


Kako oživeti biljku?

Kada prepoznate znake života, vreme je da se usredsredite na oživljavanje vaše biljke. Tajna revitalizacije sobnih biljaka leži u zadovoljavanju njihovih jedinstvenih potreba. Ne zahtevaju sve sobne biljke istu količinu sunca i vode, niti uspevaju na istim temperaturama. Dakle, odvojite malo vremena da prvo pročitate o specifičnim potrebama vaših biljaka, a zatim razmotrite sledeće korake.


Ispravite probleme sa prekomernim zalivanjem

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih uzroka propadanja sobnih biljaka. Kada je tlo preplavljeno, nema mesta za kretanje vazduha kroz zemlju, što dovodi do gušenja korena. Jednostavno i trenutno rešenje je smanjenje količine i/ili učestalosti zalivanja. Neka se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja. Takođe proverite da li se rezervoari pravilno prazne i ispraznite posude za sakupljanje ako voda stoji duže od 24 sata. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena. Stoga, ako primetite da koreni postaju smeđi, odvojite vreme i presadite biljku. Odsecite sve korene koji pokazuju znake bolesti sterilisanim makazama i ponovo ih posadite u svežu zemlju. Zatim započnite umereniji raspored zalivanja kako biste svojim biljkama dali malo prostora za disanje.


Rehidrirajte suvu zemlju

Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do nezdrave kućne biljke. Uvenuće ili opušteno lišće može biti znak i preteranog i nedovoljnog zalivanja. Da biste ih razlikovali, potražite osušene ili lomljive vrhove listova ili žute listove blizu vrha biljke. Ovo su oba znaka podvođenja. Kada tlo postane previše suvo, može biti teško navlažiti ga pomoću kante za zalivanje. Umesto toga, pokušajte sa zalivanjem odozdo, što je (kao što naziv implicira) metod zalivanja biljaka sa dna, a ne sa vrha kontejnera. Da biste rehidrirali veoma suvu biljku, stavite ceo kontejner u sudoper, kadu, poslužavnik ili kantu vode. Namakanje omogućava zemljištu da apsorbuje vodu sa dna kroz kapilarno delovanje, poput usisavanja kroz slamku. Ostavite biljke da se natapaju 30 minuta ili dok se gornji sloj zemlje ne navlaži. Nakon namakanja, važno je dozvoliti da višak vode iscuri iz posude. Izvucite utikač na sudoper ili kadu i ostavite biljke da se ocede još 10-15 minuta. Ako koristite kantu, stavite biljku u poslužavnik da sakupite vodu koja kaplje. Zalivanje sa dna takođe može biti odličan način za zalivanje zdravih biljaka, sve dok pazite na tajming i ne dozvolite im da predugo sede u vodi.

Presadite biljke vezane za koren

Biljke koje je potrebno presaditi mogu da pokau slične simptome kao i nedovoljno zalivanje, jer prenatrpani koreni ne mogu da zauzmu dovoljno vode da bi izdržali biljku. To može biti zato što se koreni guše jedno drugo ili zato što u kontejneru nema dovoljno zemlje da zadrži dovoljno vlage da bi koreni mogli da ih apsorbuju. Pored znakova nedostatka vode, tokom pregleda potražite korenje oko ivica kontejnera da biste utvrdili potrebu za presađivanjem. Kao pravilo, izaberite novi kontejner koji je samo malo veći od originalnog kontejnera. Ako koreni kruže oko lonca ili se skupljaju, lagano ih olabavite i odvojite. Koristite sveže, visokokvalitetno zemljište za saksije koje odgovara vrsti biljke, kao što je mešavina kaktusa za sukulente.


Podrežite biljke

Postoji nekoliko razloga za smanjenje biljnog materijala. Suvo lišće se nikada neće vratiti u normalu, a obrezivanje pomaže u uklanjanju mrtvih ili smežuranih listova koji zauzimaju prostor na vašoj kućnoj biljci. Stabljike za sečenje takođe podstiču novi rast ispod tačke reza, što rezultira gušćom krošnjom. Za biljke koje su previše duge, odrežite stabljike za jednu trećinu i odrežite mrtve stabljike do tačke na kojoj vidite zeleno tkivo. Ako vijugasta stabljika već ima novi rast u osnovi, nastavite i uklonite višak na kraju kako bi biljka mogla da fokusira svoju energiju na novi rast. Obrezivanje obraslih grana ili stabljika takođe može pomoći biljkama da se oporave od stresa korena. Sečenjem krune biljke, korenov sistem ima manje listova za podršku. Uklanjanje jedne trećine do polovine listova može olakšati vašoj biljci da se ukorijeni.

Tretirajte insekte i štetočine

Kada pregledate biljke, potražite znake oštećenja od insekata. Neke štetočine su prilično vidljive, dok druge ostavljaju tragove. Na sreću, većinu štetočina u zatvorenom prostoru je relativno lako tretirati. Za izolovane infestacije, jednostavno sečenje zahvaćenog tkiva može rešiti vaš problem. Mnoge uobičajene štetočine kućnih biljaka takođe se mogu ukloniti prskanjem listova i stabljika prskalicom za vodu ili ih puštati pod tekuću vodu. Takođe možete bezbedno da primenite insekticidne sapune i ulja na većinu sobnih biljaka da biste se rešili jaja štetočina. Samo uvek proverite etikete za uputstva i kompatibilnost pre upotrebe bilo kog novog proizvoda na vašim biljkama.


Proverite okruženje

Konačno, ako uzrok neuspeha biljke nije očigledan, proverite uslove uzgoja. Premalo ili previše svetla može sprečiti biljku da napreduje, kao i pogrešne temperature. Počnite tako što ćete upoznati svoju biljku. Koliko je svetla potrebno? Koje su idealne temperature za uzgoj? Zatim proverite okolinu biljke. Možda je biljka preblizu hladnom prozoru ili prima previše sunčeve svetlosti. Ako je biljka u vašoj kancelariji, razmislite o uslovima noću i tokom vikenda. Da li kompanija gasi grejanje ili klimatizaciju radi uštede energije? Uslovi se takođe razlikuju tokom godine. Biljka koja je savršeno zadovoljna tokom leta možda će tražiti dodatnu vlažnost zimi zbog efekata sušenja obližnjeg otvora za toplotu.

 


 
Komentari (0)
Loading