Saveti za nadolazeću ZIMU: Kako da zaštitite RUŽE od mraza? Samo pratite korake

Vesti 17.11.2021 09:24 0

Zaštita ruža od mraza jedan je od važnih zadataka u bašti. U našim klimatskim uslovima, najbolja opcija će biti uzgoj sorti otpornih na niske temperature

Saveti za nadolazeću ZIMU: Kako da zaštitite RUŽE od mraza? Samo pratite korake

Shutterstock

Zimska zaštita ruža takođe treba da ih zaštiti od previše sunčeve svetlosti, visoke vlažnosti i jakih naleta vetra. Da biste svoje ruže pripremili za zimu, treba ih pravilno zbrinuti tokom cele sezone - biljke će biti zdrave, neoštećene štetočinama i bolestima. Pročitajte kako zaštititi ruže za zimu.

Koji je najbolji način za pripremu ruža za zimu? Pravilo 1: Nega biljaka u jesen

Pre nego što nastupi prvi jesenji mraz, važno je izvršiti važne korake na nezi koji će pomoći ružama da bezbedno prezime. Grmovi, koji su u opasnosti od oštećenja od mraza, uključuju ruže čiji izdanci nisu imali vremena da ojačaju. Najčešće je uzrokovana greškama u nezi, između ostalog, sadnjom cveća na zasenčenim mestima, presuvim i preteranim đubrenjem biljaka, preranom kopanjem zemlje i rezanjem dugostabnih ruža u septembru i oktobru, što će podstaći njihov rast i odložiti odrvenjevanje izdanaka.

Kako pripremiti baštu za zimu? Vredno je zapamtiti ova pravila

Oktobar je dobro vreme za sadnju ruža. Grmlje se sadi dovoljno duboko da pokrije vrat korena slojem zemlje od 2-3 cm. Obilno zalivanje grmlja ruža će omogućiti da zemlja popuni slobodan prostor između korena. Završite sadnju tako što ćete napraviti humku od zemlje, visine najmanje 25 cm – ostavljamo za zimu da zaštitimo ruže od mraza.

U novembru kopamo zemlju malo pre nego što počnemo da pokrivamo ruže. Pre pomeranja tla, obilno ga zalijte. Tretman će poboljšati strukturu zemljišta, a inverzija brazde pogoduje eliminisanju štetočina koje zimuju tu. Otpušteno zemljište će zadržati sneg, što će ružama omogućiti pristup vodi u proleće. Tokom tople jeseni zalivamo ih nekoliko puta.

Pravilo 2: Pravilna zaštita ruža

Baštenske ruže – krupnocvetne ruže penjačice su biljke osetljive na mraz i moraju se pripremiti za zimu. Kada i kako zaštititi ruže za zimu? Ne zaboravite da grmlje ne pokrivate prerano u toplom vremenu, što će negativno uticati na stanje ruža. Biljke treba zagrevati po sunčanom i suvom vremenu, kada temperatura padne na minus 5-10 stepeni Celzijusa, ili tokom dugotrajnijih mrazeva tada ih pokrivamo.

Pravilo 3: Uklanjanje prolećnog pokrivača

U aprilu možete početi da otkrivate grmlje ruža. To radimo po oblačnom danu, popodne, kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva. Ako zaštita ruža od mraza zahteva upotrebu dodatnih pokrivača pored nasipa zemlje, prvo treba ukloniti izolaciju. Posle nekoliko dana raširite humku da biste zaštitili korenje. 

Ako su ruže oštećene niskim temperaturama, imaće manje listove i polako će se razvijati. Ako je jedan izdanak ili samo deo grma zamrznut, oštećene delove biljaka treba iseći. Mladi izdanci se mogu sačuvati ako noćna temperatura ne padne ispod minus 5 stepeni Celzijusa. 

Nakon što otkrijete ruže, odrežite glavne izdanke. Zatim možete započeti prvo hranjenje mineralnim đubrivima. Važne informacije za uzgajivače: nakon što je nadzemni deo ruža potpuno oštećen mrazom, u proleće će se pojaviti mladi izdanci, koji izlaze iz korena. Početkom aprila otkrivamo ruže u velikim saksijama.

Komentari (0)
Loading