Lekove NIKAKO ne smete držati na ovom mestu u kući: Farmaceuti upozoravaju da mogu izgubiti svoju delotvornost

Vesti 05.03.2023 11:30 0

Svi čuvaju lekove na različitim mestima, ali u kupatilu ih nikako ne smete držati

lekovi

pixabay

Svako ima svoje neko posebno mesto gde drži lekove. Većina ih skladišti u kuhinji, ali dosta ljudi i u kupatilu.

Greška!

Farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

Ukoliko ih stavite u kupatilo, trebalo bi da znate da će lekovi tamo biti izloženi velikoj vlažnosti, što će uticati na to da izgube na svojoj delotvornosti, kažu iz udruženja nemačkih farmaceuta BAH. Ovo važi čak i za neotvorena pakovanja.

Lekove treba držati na hladnim i suvim mestima. Temperatura na kojoj ih držite treba da iznosti između 15 i 25 stepena Celzijusovih. Ne bi trebalo da budu izloženi visokoj temperaturi i velikoj vlažnosti.

Većinu lekova i kozmetičkih proizvoda bi najbolje bilo staviti u frižider ili u prostoriju koja je zaštićena od direktnog izvora svetlosti, vlage i toplote.

Ukoliko lekove ne čuvate adekvatno, može da dođe do otapanja i smanjenja delotvornosti lekova. Takođe može doći do promene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, konzistencije, mirisa i ukusa. Tokom leta bi antibiotike trebalo držati u frižideru, jer bi, na sobnoj temperaturi, izgubili stabilnost i delotvornost. Inhalatore, kapi, vaginalete i insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Ono na šta stručnjaci takođe upozoravaju jeste da ih ne treba držati ni na nižim temperaturama od ovih, jer će se u tom slučaju zamrznuti i njihova delotvornost će se isto smanjiti.

Ukoliko se u kremi pojave grudvice, znači da nešto nije u redu. Znakom upozorenja bi trebalo da smatrate i čudan miris, ukoliko se pojavi u mastima i gelovima.

Dakle, ukoliko lek izgleda drugačije od uobičajenog, nemojte ga koristiti.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading