Ovih NEKOLIKO namirnica OBAVEZNO morate da imate u zamrzivaču, a evo i zašto!

Najžena Vesti 20.11.2021 15:25 0

Ako vam je zamrzivač u neredu i ni sami ne znate šta imate, vreme je da nešto promenite

Ovih NEKOLIKO namirnica OBAVEZNO morate da imate u zamrzivaču, a evo i zašto!

Shutterstock

Korišćenje zamrzivača je odličan način da imate uvek spremne namirnice koje u tom trenutku ne možete kupiti sveže.

Brojne su namirnice koje se mogu i nekoliko meseci čuvati u zamrzivaču, mnogo duže nego u frižideru.

Profesionalni kuvari se ustvari često oslanjaju  na namirnice koje imaju u zamrzivaču, a otkrivaju i o kojim se to namirnicama radi i zašto ih je važno tako čuvati. 

Piletina 

Ovih NEKOLIKO namirnica OBAVEZNO morate da imate u zamrzivaču, a evo i zašto!

Shutterstock

 

 

Nikada nije loša ideja da zamrznete komade piletine koja se može u zamrzivaču čuvati i do četiri meseca. 

- Ono čega najviše ima u mom zamrzivaču je piletina bez kosti i kože - kaže šef Šeli Robinson i dodaje kako je piletina dobar izvor proteina i može da se koristi u raznim jelima. Takođe, piletina se mnogo brže odmrzava od ostalog mesa. 

Banane 

Banane vrlo brzo sazrevaju, a kada se to dogodi imate samo dve opcije - ili ih pojedite odmah ili ih zamrznite. 

- Kada dobiju braon boju, vi ih nasecite na kolutiće i stavite u zamrzivač. Ono što ćete dobiti je ukusan sastojak pri ruci kada treba pripremiti zdravi napitak od voća, ali ih možete koristiti i za pripremu raznih jela - navodi šefica kuhinje Jesika Randava.

Maslac

- Zamrzavam maslac u komadu jer ga često koristim, a ovo je idealan način da osigurate da ga uvek imate - kaže. Dodaje i kako maslac može u zamrzivaču stajati i do četiri meseca.

Hleb

Ovih NEKOLIKO namirnica OBAVEZNO morate da imate u zamrzivaču, a evo i zašto!

pixabay

 

 

Iako je sveži hleb najbolji, ako ga ne iskoristite isti dan, možete ga zamrznuti na šest meseci. 

- Nakon što ga narežem, zamotam ga u papr u kom  sam ga kupila pa stavim u plastičnu vrećicu, dobro zatvorim i ostavim u zamrzivač - kaže šef Brus Hil. Osim što će se brzo odmrznuti i biti spreman za korištenje, možete od njega da napraviti lako prezle. 

Smrznute borovnice

Nije svako voće za zamrzivač, ali borovnice svakako jesu, navodi Šokej i dodaje kako će često kvalitet biti još bolji jer se zamrzavaju čim se uberu.

 

Začine 

Sveži začini mogu stajati u zamrzivaču i do godinu dana a da se pokvare. To znači da ako ste ubrali previše bosiljka ili perišuna, uvek ga možete ostaviti u zamrzivaču i koristiti usred zime.  Mič Prenski, šef kuhinje, kaže kako ih on naseče i stavi u posudu za led, a kad mu zatreba samo izvadi kockicu i doda jelu.

Važno je naglasiti da će njihov kvalitet i aroma biti jednaki svežem bilju.

Grašak 

- Odlična namirnica za čuvanje u zamrzivaču, posebno jer je često koristimo i možemo dodati raznim jelima, a tokom jeseni i zime nam baš nisu dostupne slične sveže namirnice - navodi Klaudija Sidoti, šefica kuhinje.

Slanina

Ovih NEKOLIKO namirnica OBAVEZNO morate da imate u zamrzivaču, a evo i zašto!

Shutterstock

 

 

Većina mesa će biti dobra za korišćenje oko četiri meseca nakon što ste ga ostavili u zamrzivač, ali to se ne odnosi na slaninu koja može stajati i do šest meseci. Šefica Scism kaže da je najbolje da je stavite u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivač.
 

Ako niste znali, slaninu je lakše seći kada je zamrznuta, što je jako dobra vest. Uz to, vema brzo se odmrzava.

Supa

Domaća supa je uvek ukusna i može da se koristi kao bujon za mnoga jela, a zamrznuta može da stoji i do šest meseci. Kuvarica Step Jong kaže kako je pileći bujon najbolje pripremati jer se može koristiti kao supa, ali i kao dodatak raznim jelima. Takođe je možete sipati u posudu za led, pa uzimati količine koje su vam potrebne.

Komentari (0)
Loading