Idete na LETOVANJE, a nema ko da vam zaliva cveće? Nema problema uz ova ČETIRI TRIKA

Vesti 15.08.2021 22:26 0

Odlazak na godišnji odmor ili duže putovanje može biti kobno za vaše biljke koje na letnim vrućinama bez dovoljno vode mogu lako uvenuti. Međutim, uz nekoliko trikova poput korištenja probušene flaše ili posebnih tegli za navodnjavanje možete im "produžiti život".

Zalivanje

Shutterstock

Priprema za putovanje zahteva organizaciju, a jedan od zadataka za koje se moramo pobrinuti jeste zalivanje cveća i ukrasnog bilja u našem domu.

Ukoliko niko od komšija ili prijatelja nije u mogućnosti da uskoči i pomogne, u nastavku predstavljamo nekoliko trikova "samonavodnjavanja" koji će pomoći vašim biljkama da prežive tople letne dane dok ste vi na putu.

Trik sa konopcem

Mnogi od vas verovatno već znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni konopac. U posudu (što veću) sipajte vodu i konopcem je spojite sa saksijom u kojoj je biljka.

 

Biljka će sebi preko konopca uzimati onoliko vode koliko joj je potrebno, a ovo rešenje je idealno ako idete na nekoliko dana.

Kupka za biljke

Napunite sudoper ili kadu sa nekoliko centimetara vode i stavite na dno peškir da biste zaštitili kadu ili sudoperu od ogrebotina. Stavite biljke u saksije, pa ih stavite u kadu ili sudoper dok vas nema. Koren će sam povlačiti vodu iz natopljenog peškira, održavajući biljku hidriranom do sedam dana.

 

Proverite uslove osvetljenja u blizini sudopere ili kade - ako vašim biljkama treba puno sunčeve svetlosti, nemojte ih držati u mračnom kupatilu.

Probušena plastična flaša

Kako bi napravili vlastiti sistem "samonavodnjavanja" potrebna vam je plastična flaša koju ćete da izbušite (gledajte da to budu sitne rupice), potom napunite vodom, prevrnete naopačke i postaviti u zemlju sa cvećem.

 

Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku.Savetuje se da bocu staviti uz ivicu saksije, ako je moguće dalje od korena, piše "Klix.ba".

Teglice

U prodavnicama sa opremom za baštu možete potražiti teglice koje u sebi imaju rezervoar za vodu. Takve tegle napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno.

 

Ovo je praktično za biljke koje ne traže mnogo vode, ali i za duža putovanja.

Komentari (0)
Loading