NAJSOČNIJI BATACI, malo finih začina i KREMASTI PRELIV: Napravite jedinstvenu BOSANSKU KVRGUŠU sa piletinom

Vesti 09.10.2021 19:06 0

Čuvena bosanska pita kvrguša ponovo je postala popularna na internetu, a fudblogerke i domaćice se utrkuju koja će lepše i ukusnije prezentovati svoj recept. Jedno je sigurno, kada je probate razumećete zbog čega je baš svi toliko hvale!

NAJSOČNIJI BATACI, malo finih začina i KREMASTI PRELIV: Napravite jedinstvenu BOSANSKU KVRGUŠU sa piletinom

YouTube/Balkan Lunch Box

Recept za kvrgušu, neobično ukusnu pitu poreklom dolazi iz Krajine, severozapadnog dela Bosne. Kvrgava pita ili kvrguša kao što i sam naziv kaže dobila je ime po "kvrgama" tj. ispupčenjima koja prave komadi piletine ili bataci.

Jednostavno se spremna, a ukus je zaista neodoljiv!

SASTOJCI:

  • 6 bataka
  • 350 grama brašna
  • 1 supena kašika kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 1 supena kašika vegete
  • ½ kafene kašike soli
  • 2¼ šolje mlake vode
  • 4-6 supenih kašika putera
  • ½ šolje mleka
  • 6 supenih kašika pavlake
  • Ulje

 

 

PRIPREMA:

Uključite rernu na 250C. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsijune morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi morla biti vrela kad sipate smesu u nju da se ne bi lepila.

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja.

Pomešajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i mešajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne, i sipajte u nju testo. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smesu. Na vrh poređajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz činije u kojoj ste čuvali piletinu.

Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je proveravajte da ne bi zagorela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.

Snizite temperaturu na 200C i pecite dodatnih 20 do 25 min.

Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će delovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne, i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min.

Pre serviranja je premažite pavlakom.

Komentari (0)
Loading