Iznenadićete se: Zašto u paketu ČIPSA ima toliko vazduha?

Vesti 29.11.2021 16:55 0

Kupiš paket čipsa, otvoriš ga i na svoje razočaranje vidiš polupraznu kesu. Veliki deo njegove zapremine zauzimao je vazduh. U početku biste mogli pomisliti da je prevara proizvođača i pakovanje namerno odaju utisak da u njima ima više čipsa. Istina je iznenađujuća

Iznenadićete se: Zašto u paketu ČIPSA ima toliko vazduha?

Shutterstock

U stvari, vazduh koji puni paket čipsa ima specifičnu svrhu. I to nije da obmane kupca. 

Svako pakovanje čipsa ima težinu proizvoda i treba je predložiti u prodavnici, a ne veličinu pakovanja.

U redu, ali šta je sa vazduhom u čipsu?

Pakovanje sadrži gas - azot, što omogućava da proizvod duže ostane svež. Čips čini tako hrskavim. Imajte na umu da kada se kesica otvori, čak i ako se drže dobro zatvoreni, vremenom gube svoju hrskavost i ukus.

Postoji još jedan razlog zašto proizvođači ne prodaju pakete do vrha ispunjene čipsom. Ovaj dodatni prostor ispunjen gasom ima zaštitnu funkciju i sprečava lomljenje i drobljenje proizvoda tokom transporta. Da je u paketu samo čips, lako bi se mogao raspasti. A visok sadržaj gasa deluje kao zaštitni sloj.

Sada znate da vazduh naduvan i poluprazan paket čipsa nije trik ili pokušaj da se prevari kupac. Takvo pakovanje je jednostavno sigurnije i omogućava da zadrži sve prednosti proizvoda. Naravno, zauzima više prostora, ali nešto za nešto. Pretpostavljam da niko od vas ne bi želeo da kupi polomljn ili čak zgnječen čips, zar ne?

1994. godine otkriveno je da azot ne samo da produžava svežinu čipsa, već i pozitivno utiče na njihov ukus. Takva upotreba ovog gasa je potpuno bezbedna za ljude, tako da nema čega da se plašite.

 

Komentari (0)
Loading