Fantastičan trik koji smanjuje nadutost i gasove: Evo šta treba da uradite sa VODOM kada kuvate pasulj

Ž. T. Vesti 02.12.2021 17:15 0

Slavska trpeza najčešće uključuje pasulj, a mnogi ga zbog gasova izbegavaju. Evo nekih dragocenih saveta koji nam stižu direktno sa "KlinIke Mejo", a tiču se pripreme i konzumacije pasulja

Fantastičan trik koji smanjuje nadutost i gasove: Evo šta treba da uradite sa VODOM kada kuvate pasulj

Shutterstock

 

Većina ljudi voli pasulj, ali ga istovremeno i izbegava. Razlog je opšte poznat i uključuje nadutost, grčeve, ali i neprijatne gasove. Nakon ovih saveta u ovoj divnoj namirnici ćete uživati bez straha. Evo šata nam otkrivaju stručnjaci sa Klinike Majo:


Promenite vodu nekoliko puta prilikom natapanja

Pre nego što pristupite procesu kuvanja pasulja, obavezno ga potopite. Iako većina domaćica zna da je to jedan od obaveznih koraka pre kuvanja, većina zaboravi da menja vodu. Pasulj bi trebalo da stoji bar nekoliko sati, a u toku stajanja neophodno je menjanje vode. Poslužite se ovim trikom.

Ne kuvajte pasulj u vodi u kojoj je stajao. Vodu promenite i posle ključanja

Nikada ne stavljajte na ringu pasulj u odtajaloj vodi. Upravo će ova voda pokupiti najveći deo ugljenih hidrata koji proizvode gasove. Vodu promenite i nakon ključanja. 

Pokušajte da jedete konzervirani pasulj

Proces konzerviranja pretvara neke od ugljenih hidrata, koji izazivaju gasove u svarljive proizvode. Pored toga štedite i vreme pripreme obroka. Pasulj iz konzerve idealna je opcija za pripremu salate.

Dinstajte pasulj dok ne omekša

Potrudite se da proces kuvanja sprovedete do kraja. Omekšavanje zrna drastično će olakšati varenje.

Kada u ishranu dodajete pasulj i mahunarke obavezno konzumirajte više vode i vežbajte

Povećani unos vode i lagane vežbe omogućiće vašem gastrointestinalnom sistemu da lakše svarite dijetalna vlakna. Ipak vodite računa da ne preterate. zapamtite da je umerenost najvažnija.

 

 

 


 

Komentari (0)
Loading